Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Toestroom van Bulgaarse en Roemeense werknemers beperkt

Sinds 1 januari 2014 kunnen Bulgaren en Roemenen in Nederland zonder werkvergunning als werknemer aan de slag. Dat heeft er onder andere toe geleid dat sindsdien een paar duizend Bulgaren en Roemenen meer naar Nederland zijn gekomen om te werken. Ten opzichte van de vele duizenden Polen die elk jaar naar Nederland komen, is hun aantal gering. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Op 1 juli 2014 was het aantal Bulgaarse werknemers in Nederland 3.900. Eind 2013 waren dat er ongeveer 1.600. De meeste nieuwe Bulgaarse werknemers hebben zich niet ingeschreven in de gemeentelijke bevolkingsadministratie (GBA). Zij blijven dus waarschijnlijk maar kort in Nederland. Van de Bulgaarse werknemers is 44% werkzaam via uitzendbureaus, 11% werkt in de handel, 9% in de horeca en 8% in de landbouw.

Het aantal Roemeense werknemers is in het eerste halfjaar van 2014 verdubbeld tot ruim 6.000. Ook zij staan vaak niet ingeschreven in het GBA en verblijven maar kort in Nederland. En evenals Bulgaren zijn ook zij zijn veelal werkzaam via een uitzendbureau (34%). Daarnaast werkt 13% in de industrie en is 10% werkzaam in de landbouw.

Het aantal Polen dat naar Nederland komt, is veel groter. In het eerste halfjaar van 2014 is het aantal Poolse werknemers met ruim 20.000 toegenomen tot 145.600, van wie ongeveer 30% staat ingeschreven. Zeventig procent werkt via een uitzendbureau, 12% werkt in de landbouw.



Klik hier voor de CBS-cijfers
Publicatiedatum: