Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Marc Hofman, Arco: "Rijpingcellen in de lift"

Gebruik natuurlijke koudemiddelen in AGF-sector neemt toe

Tholen - Arco koeltechniek is al 27 jaar actief en gespecialiseerd in industriële koeling, klimatisatie en airconditioning. De AGF-sector is in de loop der jaren steeds belangrijker geworden voor Arco. Hun klanten zijn met name importeurs uit het Europees Centrum in Brussel. Arco bedient naast de AGF-sector ook diverse andere sectoren en koelt producten als vlees, vis, bakkerijproducten en medicijnen. "Eigenlijk alle sectoren die koeling nodig hebben", vertelt Marc Hofman, die samen met Bob Cluckers verantwoordelijk is voor de klanten uit de AGF-sector.

Natuurlijke koudemiddelen

Arco heeft een team van 90 medewerkers en is gevestigd in Lokeren en Geel. Een belangrijke ontwikkeling in de afgelopen jaren is de toenemende vraag naar energiezuinige en ecologische koelingen", legt Marc uit. "Veel bedrijven koelden met Chloorhoudende koelmiddelen zoals R22, maar dat wordt meer en meer aan banden gelegd door Europa. Het koelmiddel R22 is toegelaten tot einde dit jaar. Andere soorten weer tot 2020 en in de loop der jaren worden nog meer koelmiddelen verboden door Europa. Wij adviseren onze klanten om daarom natuurlijke koudemiddelen te gebruiken zoals ammoniak-glycol of te kiezen voor een CO2-installatie. Toekomstgerichte bedrijven gaan hierop in en willen daarom ombouwen naar deze energiezuinige koelingen."



Voorbeeld van een investering bij Ringoot Fruit
Eén van de nieuwste energiezuinige installaties is onlangs geïnstalleerd bij Ringoot Fruit, die verschillende magazijnen bezit in het importcentrum. "Zij zijn volledig omgebouwd naar een ammoniak-glycol-installatie." Volgens Marc zal het installeren van deze energiezuinige koelingen in de loop der jaren toenemen. "Het gebruik met freon wordt afgebouwd, dus moeten bedrijven kiezen. Sommigen gaan voor bepaalde soorten koelmiddelen die nog wel een poos worden toegelaten, waar nog wel HFK's in zitten, maar met een toegestane GWP-waarde. Anderen kiezen meteen voor een omschakeling voor langere termijn, waarbij ze zich voorlopig geen zorgen hoeven te maken. Er is natuurlijk ook wel een verschil in kosten, een nieuwe energiezuinige koeling is een grotere investering dan wat aanpassingen in het bestaande systeem."

Controles
Marc geeft aan dat bedrijven ervoor kunnen kiezen dat Arco de volledige koeling, inclusief onderhoud, bijhoudt. "Met een totaalpakket kan een klant zich volledig focussen op zijn core business en hoeft zich niet druk te maken om de koeling. We hebben ook een servicedienst die 24 op 24, 7 op 7 bereikbaar en actief is. Daarnaast vinden we het belangrijk dat we de systemen van klanten ook op afstand kunnen connecteren. Temperaturen worden constant geregistreerd en als er iets is bij de klant kunnen we meteen ingrijpen. We weten waar we mee bezig zijn. Ons personeel wordt goed opgeleid en tijdig bijgeschoold. We hebben ook een eigen studiedienst die zaken test en effecten van nieuwe systemen onderzoekt."



AGF-sector
Wat hem opvalt in de AGF-sector is dat de wetgeving met betrekking tot koeling in de afgelopen jaren strenger is geworden. "In andere branches, zoals bij vis, golden bepaalde regels al langer. We hadden dus al ervaring in de andere sectoren en konden dit meteen toepassen op de AGF-sector." Hij ziet sinds enkele jaren geleden een toename in de vraag naar rijpingscellen. "Vroeger werden alleen bananen gerijpt, maar daar komen meer producten bij zoals avocado's en mango's. Het zit echt in de lift, steeds meer supermarkten vragen naar gerijpt fruit. Bij rijpen zou je in eerste instantie alleen aan warmte denken, maar de producten geven op den duur zelf ook warmte af dus er moet een goede verhouding zijn tussen warmen en koelen. Met systemen van rijpingscellen werken we samen met een Nederlandse firma die dekzeilen en verdampers levert." Voor de AGF-sector is plaats geld. "Vroeger stonden pallets bananen gewoon naast elkaar op de grond met een zeil erover, maar tegenwoordig staan er vier pallets boven elkaar. Meer volume op dezelfde vierkante meter."



Toekomst

Arco is actief over de hele wereld. "Maar in de AGF-sector leveren we momenteel alleen in België. We zien naast Brussel ook kansen in Sint-Katelijne-Waver. Mogelijk zullen we in de toekomst ook meer AGF-bedrijven gaan bedienen in het buitenland." Hij verwacht dat vooral grote bedrijven zullen investeren in energiezuinige koelingen. Voor kleinere bedrijven is het vaak nog een te grote investering. Wij zullen onze klanten zo goed mogelijk blijven informeren en adviseren. In koeling worden vaak normen aangepast en bedrijven spelen hier ook op in. Vroeger zag je bijvoorbeeld veel producten gewoon in één koeling staan, tegenwoordig staat er meer apart. Dat heeft vooral te maken met de normen die Europa stelt."

Voor meer informatie:
Marc Hofman
Arco NV
Brandstraat 20
Industriepark E17-3022
9160 Lokeren
Tel. : +32 9 349 05 46
Fax : +32 9 349 06 10
info@arconv.com
www.arconv.com