Handelaren krijgen bijscholing in reductie na-oogstverliezen
Dagelijks werk onderbouwen met theoretische kennis
Waarom gebruiken we eigenlijk dit type doos? Waarom bewaren we producten bij deze temperatuur? Antwoorden op deze vragen kregen de cursisten door te leren over het verouderingsproces van verse producten en over technieken om die veroudering te remmen. "Deze theoretische kennis is belangrijk, want als je weet waarom je de dingen zo doet dan voorkom je fouten", aldus Woltering. Ook consultants die handelaren adviseren hoe ze verse producten lang goed kunnen houden volgden de cursus. "Dankzij deze cursus kunnen ze beter inschatten waar in de handelsketen de schakels zitten die verbeterd kunnen worden en doordat ze weten welke expertise wij in huis hebben hopen we dat ze ons inschakelen om mee te denken over oplossingen", zegt Woltering.
Optimaliseren bedrijfsresultaten en minder verspilling
Wereldwijd wordt ongeveer een derde van alle verse producten niet geconsumeerd omdat ze beschadigd of bedorven raken. In de versketen in de westerse wereld gaat relatief weinig voedsel verloren, maar toch zijn ook hier kostenbesparingen te realiseren. Woltering: "Naast het optimaliseren van de bedrijfsresultaten is denk ik ook het bewustzijn toegenomen dat bedrijven een bijdrage kunnen leveren aan de reductie van voedselverspilling." Acht jaar geleden had hij met collega's ook al eens cursus post-harvest technology georganiseerd, maar die werd toen gecanceld wegens gebrek aan belangstelling. Dit jaar waren er meer inschrijvingen dan de dertig plaatsen die beschikbaar waren. Het idee is nu om de cursus jaarlijks te gaan aanbieden.
Excursies naar bedrijven
Naast drie dagen les was er ook een excursiedag. De cursisten kregen een kijkje in de keuken bij vier bedrijven. Ze gingen langs bij een samenwerkingsverband van tomatentelers Prominent, bij groente- en fruitgroothandel Bakker Barendrecht om te leren over fruit rijpen, bij Coldstore Houten, dat state-of-the-art koelcellen en meet- en regelapparatuur heeft om appels en peren lang te bewaren (en dus op een moment te kunnen verkopen dat de prijs hoger ligt) en bij PerfoTec, een bedrijf dat een verbeterde verpakkingstechnologie ontwikkeld heeft: van iedere lading verse producten wordt de ademhalingsactiviteit (uitstoot van CO2 en opname van O2) gemeten en op basis daarvan wordt bepaalt hoeveel gaatjes er in de verpakking gelaserd moeten worden. De technieken die gebruikt worden bij de twee laatste bedrijven zijn mede ontwikkeld door Food & Biobased Research.
Cursus verdiept het contact met klanten
Cursussen geven is geen core business voor het onderzoeksinstituut Food & Biobased Research, maar het is ook geen uitzondering dat dit gedaan wordt. "We geven de laatste jaren steeds vaker cursussen. Vooral in het buitenland. En meestal op maat voor een bedrijf of enkele bedrijven die in een keten samenwerken. Zo kunnen we onze klanten goed bedienen en leren zij ons beter kennen. De universiteit van California-Davis geeft al 35 jaar post-harvest cursussen voor het bedrijfsleven. Daar hebben wij altijd jaloers naar gekeken, maar nu is ook hier voldoende belangstelling", constateert Woltering tevreden.