Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Programma waarschuwt voor botrytisinfectie in tomaat

De Botrytis Alert is een recent ontwikkelde webservice, een data programma op internet, dat waarschuwt voor risico's op botrytisinfectie in tomaat. De webservice kan gekocht worden door tomatentelers en is ontwikkeld binnen het Gezonde Kas project waar naast WUR Glastuinbouw vele instituten en bedrijven in participeerden.

De rekenregels zijn gebaseerd op een bestaande relatie tussen het optreden van botrytis en het kasklimaat (temperatuur, luchtvochtigheid, straling). Vooral als een bepaald hoog vochtgehalte gedurende langere tijd aanhoudt, en weinig wordt onderbroken door droge perioden, wordt een risico afgegeven.

De webservice berekent voor elk gridpunt waar een sensor voor luchttemperatuur en luchtvochtigheid hangt, het risico apart uit. Bij een bepaald risico kleurt het vlakje rond het gridpunt rood (zie figuur) weergegeven. Zo kunnen koudere, vochtige plekken met een verhoogd risico worden opgemerkt. De meetdata van de zogenaamde 'Wandelende Meetbox' kunnen ook als input gebruikt worden.



Voorbeeld uitdraai Botrytis Alert Viewer


Het risico neemt toe als er meer sporen in de lucht zijn. Bij toepassing van de Botrytis Alert wordt daarom het gebruik van een sporencollector aanbevolen. Evenwel wordt de sporendruk ook gesimuleerd, en is afhankelijk van het verloop van het vochtdeficiet. Hiervoor wordt een relatie gebruikt die sporenvorming op oud, vochtig en afstervend blad beschrijft.

Botrytisinfectie is lastig voorspelbaar. In tomaat is het extra ingewikkeld doordat de meest voorkomende vorm, stengelbotrytis, niet alleen afhangt van het klimaat, maar ook van de manier van bladplukken, de hygiƫne in de kas en de weerstand van de plant. Deze aspecten worden in het Gezonde Kas systeem meegenomen. De Botrytis Alert webservice kan hiermee verbonden worden tegen meerkosten. De webservice kan op elk platform draaien als er maar een internetverbinding aanwezig is.


Bron: WageningenUR
Publicatiedatum: