Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tekort aan minimaal 350.000 plekken voor huisvesting arbeidsmigranten

Nederland kent weinig flexibele huisvesting waar je makkelijk en snel voor korte of iets langere tijd kan verblijven. In de 9 regio's met de meeste arbeidsmigranten is er tezamen een geschat tekort aan minimaal 350.000 plekken. Een groot deel van de arbeidsmigranten zou gehuisvest kunnen worden in leegstaand vastgoed. Dat concludeert kennisorganisatie Platform31 op grond van een inventarisatie in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Plannen om tijdelijke huisvesting voor arbeidsmigranten te realiseren zijn er voldoende, maar uit een inventarisatie van initiatieven en projecten bleek vorig jaar al dat hier maar weinig van de eindstreep halen. De huidige oplossing, verhuur van kamers of recreatiewoningen, is geen duurzame optie. Het leidt tot slechte, oncontroleerbare woonomstandigheden waar zowel de arbeidsmigranten als de omwonenden niet gelukkig van worden.

Het is dus zoeken naar plekken waar groepen buitenlandse werknemers onder toeziend oog van een huismeester of beheerder kunnen wonen. Locaties voor woningbouw zijn schaars, maar we hebben in Nederland inmiddels een flink arsenaal aan leegstaand vastgoed dat wacht op een nieuwe invulling. Denk hierbij aan kantoren, maar ook aan verouderde flatgebouwen, verzorgingstehuizen, hotels, kloosters, kazernes, asielzoekerscentra of scholen.

Door arbeidsmigranten tijdelijk in leegstaand vastgoed te huisvesten zijn beide lastige vraagstukken succesvol te combineren. Cruciaal daarbij is de wijze waarop de ontwikkelaars en exploitanten omgaan met het project, de omwonenden en de bewoners zelf. Open communiceren over de plannen, het stellen van duidelijke regels en zorgen voor dagelijks beheer en toezicht zijn belangrijk voor het functioneren van een locatie.

Zie voor meer informatie de site van Platform31.


Bron: Platform31
Publicatiedatum: