Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
100% Europese vergoeding voor donaties aan voedselbanken

Meer steun voor telers in erkende coöperaties

Tholen - Telers die lid zijn van een erkende producentenorganisatie krijgen meer vergoeding voor interventiemaatregelen dan telers die geen lid zijn. De EU vergoedt bij interventiemaatregelen naar aanleiding van de Russische boycot 50% van de productwaarde. Producentenorganisaties doen daar voor hun leden nog eens 50% bovenop. Niet leden krijgen alleen de door de EU vergoede 50% van de interventieprijs. Dat blijkt uit berichtgeving uit de Staatscourant.

De Europese Unie heeft op 18 augustus 125 miljoen euro uit het Europees Landbouw Garantiefonds beschikbaar gesteld voor het uit de markt halen, groen of niet-oogsten van een aantal producten. De nieuwe regels zijn gebaseerd op de reguliere GMO-interventieregeling voor groenten en fruit. Die geldt echter alleen voor leden van producentenorganisaties. Met deze verordening kunnen ook telers die niet zijn aangesloten bij producentenorganisaties product uit de markt nemen, zij het voor een lagere vergoeding. In Nederland zijn coöperaties DOOR en Harvest House niet erkend.

Steun voor voedselbanken
Erkende producentenorganisaties kunnen er ook voor kiezen hun product aan voedselbanken te doneren. Voor een deel van de aanvoer kan de vergoeding voor 100% ten laste van de EU komen. Ook extra verpakkings-, sorteer- en vervoerskosten om het product geschikt te maken voor de voedselbank, komen in aanmerking voor subsidie.

Er zijn meer uitzonderingen gemaakt voor steun aan de voedselbanken. Normaal mag een telersvereniging maximaal 5% van een bepaald product uit de markt halen. Aan voedselbanken mag meer worden gegeven. Voor het extra percentage weggegeven product gaan wel de standaard vergoedingsregels in en krijgen telersverenigingen 50% van de steun van de EU. De andere 50% moeten ze zelf verzorgen.

Maximale steun
De maximale steun voor het uit de markt nemen van producten, waaronder zowel de bijdrage van de Unie als die van de producentenorganisatie valt, mag niet hoger zijn dan bedragen die genoemd zijn in de Europese Verordening voor groenten en fruit. Voor andere producten moet de lidstaat deze bedragen vaststellen.



Maximale steunbedragen voor uit de markt genomen product volgens Uitvoeringsverordening Nr. 543/2011. Voor andere producten stellen de lidstaten maximale steunbedragen vast.

Extra groenten en fruit op lijst
In een brief aan de Tweede Kamer is staatssecretaris Dijksma positief, maar ook kritisch op de regeling. Dijksma wil meer mogelijkheden om product tegen maximale vergoeding uit te delen aan personen die geen bijstandsuitkering hebben, maar wel aantoonbaar over onvoldoende middelen beschikken om in hun onderhoud te zien.
Daarnaast wil Dijksma dat er snel EU-interventieprijzen voor alle producten worden vastgesteld en er duidelijkheid komt over extra vergoedingen. Ze pleit voor beperken van controlelasten door eenvoudige controle-technieken en heeft, net als andere landen, het verzoek gedaan om enkele groenten- en fruitsoorten aan de lijst toe te voegen.

De precieze regeling staat uitgebreid beschreven in de Staatscourant van vandaag.
Aanmelden voor de interventieregeling gaat via RVO. De instantie heeft inmiddels ruim 45 aanmeldingen binnengekregen.