Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
John van Laethem geeft aan dat risico op besmetting miniem is

"Basilicum houdt geen salmonella vast bij gangbare praktijken"

Tholen - Half augustus bleek uit onderzoek van een bio-wetenschapper van universiteit Gent, dat bepaalde darmbacteriën zoals E-coli en salmonella, bij een temperatuur van 22 graden overleven op verse basilicum en daardoor gezond-heidsrisico's met zich mee kan brengen. Volgens John Van Laethem, zaakvoerder van Bell'aroma, Belgische kruidenimporteur, klopt de uitslag van deze studie, maar hij nuanceert meteen. "Consumenten mogen gerust zijn, want de laboratorium-omstandigheden waarin dit getest is, zijn geen gangbare praktijken."



Geen gevaar bij gangbare praktijken

John geeft wat details over het onderzoek. "Alle basilicum die daar getest is geweest, komt bij ons vandaan. Er werden meerdere aspecten bestudeerd met betrekking tot het overleven van salmonella. Zo werden er - na besmetting onder labo-condities - tests gedaan met verschillende bewaringstemperaturen: 7°, 15° en 22°C. Het is enkel bij 22 graden dat de salmonella overleeft. Bij de andere temperaturen sterft de salmonella volledig af. Het zijn dus condities, die je normaal gezien niet tegenkomt." Het onderzoek heeft plaatsgevonden in samenwerking met Veg-i-trade. "De resultaten waren op het gebied van volksgezondheid uitermate bevredigend. Wat mij betreft bewijst de studie maar één ding: Als je alles correct doet, heb je geen problemen."

Risico klein
Hij geeft aan dat het risico op besmetting is enorm klein is. "Een mogelijke besmetting door salmonella of E-colli komt vooral voor bij openluchtteelt en niet bij teelt in serres. 95% van de basilicum die voor de versmarkt geteeld wordt, komt uit serres. Basilicum die in open lucht wordt geteeld, dient in 90% van de gevallen voor de industrie waar hij echter ontsmet wordt om mogelijke microbiële belasting te neutraliseren. Ook in dat geval is de kans op besmetting dus vrij klein. Of zoals iemand het vorige week stelde: dan zou elke pesto etende Italiaan al lang in het ziekenhuis liggen" zegt hij met een knipoog.

"Het is voor ons uiterst belangrijk dat we kwalitatieve producten kunnen leveren. Gedurende het ganse productieproces staat de voedselveiligheid steeds op de eerste plaats. We volgen hiervoor zeer strikte, wettelijke criteria en werken onder meer samen met de UGent om op regelmatige basis steekproeven uit te voeren. Vorig jaar werden nagenoeg 190 testen volbracht net om inzicht te krijgen in deze problematiek. Ook de antibacteriële werking van basilicum werd als resultaat weerhouden in de eindconclusie van dit project (www.veg-i-trade.org)."

"Besmetting met salmonella op basilicum vanuit de gebieden waar wij mee werken is de laatste 8 jaar niet gemeld door het Rapid Alert System van de EU niettegenstaande de verhoogde monitoring", besluit John.

Voor meer informatie:
John van Laethem
Van Laethem Bvba
pr@bellaroma.eu