Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wat is het beste alternatief voor R22?

Welke middelen vormen een goed alternatief voor he koudemiddel R22? Deze vraag stond onder meer centraal tijdens ATMOsphere 2014. De Amerikaanse dochteronderneming Azane Incorporated van Star Refrigeration was een van 250 koeltechniek-eindgebruikers, HVACR-installateurs, toezichthouders en brancheorganisaties die bijeen kwamen om natuurlijke koudemiddelen en de dreigende uitfasering van R22 te bespreken.

De Amerikaanse fabrikant van industriële koelers- en vriezers, Azane Inc, toonde in San Francisco de revolutionaire koeltechniek met kleine ammoniakinhoud aan professionals uit de industrie en toonaangevende eindgebruikers tijdens de de invloedrijke conferentie.

Uitfasering R22
De discussies op ATMOsphere 2014 waren gericht op de door de EPA (Environmental Protection Agency, USA) geïnitieerde R22-uitfasering en de stand van zaken van de Amerikaanse koelindustrie. Die is gedwongen om Europa te volgen en ozonafbrekende koudemiddelen met ingang van 2020 volledig in de ban te doen.

In schril contrast daarmee staan de doelstellingen van het Protocol van Montreal die inhouden dat uitfasering van R22 in heel Europa al eind dit jaar moet zijn bereikt. Met ingang van 1 januari 2015 is immers sprake van een totaalverbod op het gebruik van dit krachtige broeikasgas.

HFK's
Techniekexpert Derek Hamilton van Star Refrigeration bracht onder meer voor het voetlicht welke opties er zijn om R22 te vervangen, inclusief drop-in koudemiddelen, HFK's, blends en natuurlijke koudemiddelen zoals de goedkope ammoniak en CO2.

"Verschillende alternatieven zijn gemakkelijk toegankelijk, maar alleen natuurlijke koudemiddelen zorgen voor een milieuvriendelijke en langetermijnoplossing zonder regelgeving", aldus Hamilton. "Natuurlijke koelmiddelen zoals ammoniak zijn niet door de mens samengesteld en hebben niet de nadelige gevolgen voor het milieu, die wordt geassocieerd met synthetische koudemiddelen."

Ammoniak
Hamilton gaf aan dat ammoniak het natuurlijke koudemiddel is dat in alle Azane-producten wordt gebruikt. "Het heeft een GWP van nul en breekt de ozonlaag niet af. Het belangrijkste is dat ammoniak een van de meest efficiënte koudemiddelen is. Uit onderzoek blijkt een energiebesparing van 20 procent of meer ten opzichte van de HFK-tegenhangers en een besparing van vaak 5 procent in vergelijking met een traditionele gepompte ammoniaksystemen."
Publicatiedatum: