Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Handhaving Aanduidingsverplichting Algemene Handelsnorm per 1 juni 2014

Eerder bent u geïnformeerd dat per 1 oktober 2013 het aanduiden van de volledige adresgegevens van de verpakker/verzender verplicht geworden is voor producten die vallen onder de algemene handelsnorm (EU Verordening 543/2011). Het KCB heeft toen aangegeven dat de overgangstermijn voor de implementatie van deze wijziging en de controle daarop nog nader bepaald zou worden.

In de afgelopen 6 maanden is een inventarisatie gemaakt van voorkomende aanduidingen op algemeen genormeerd Nederlands en import product. Op basis daarvan is een lijn vastgesteld voor de handhaving van de regelgeving:
  • Voor Nederlands product geldt dat er een volledige naam en adresgegevens (straatnaam of postbus en nummer, postcode en woonplaats) van de verpakker/verzender op moeten staan. Onder voorwaarden kan dit vervangen worden door het woord verpakker/verzender/exporteur o.i.d. of een afkorting hiervan gevolgd door het KCB-registratienummer of een GLN-nummer. (Dit is gelijk aan de verplichting voor specifiek genormeerde producten.)
  • Voor import product gaat een wat ruimere interpretatie van 'adresgegevens' gehanteerd worden dan voor Nederlands product, maar ten allen tijde geldt wel dat bij import een vorm van adres op het product moet zijn aangegeven.

Meer details over deze interpretatie vindt u in dit document. Hierin staan ook een aantal voorbeelden van aanduidingen van verschillende typen verpakkingen: dit ter visualisatie van de reeds bestaande "Interpretatie aanduidingsvoorschriften" van het KCB.

Per 1 juni 2014 zal volgens bovengenoemde lijn gehandhaafd gaan worden.
Dit betekent dat een KCB inspecteur een partij kan afkeuren indien niet aan de aanduidingsverplichtingen wordt voldaan.


Bron: KCB
Publicatiedatum: