Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vier tips voor een soepele omschakeling naar de zomertijd

In de nacht van zaterdag op zondag (29/30 maart) gaat de klok een uur vooruit. Zomertijd kan je biologische klok flink in de war brengen en vergroot bovendien de kans op onveilige situaties op de werkvloer. Vier tips om makkelijk te wennen aan het zomeruur.

1. Laat je biologische klok alvast bijstellen
2. Zoek ochtendlicht op
3. Plan gevaarlijke taken eerder of later in
4. Wees extra alert in het verkeer

Laat je biologische klok alvast bijstellen
Je biologische klok wordt door de overgang flink ontregeld. Sta in de dagen voorafgaand aan de zomertijd steeds tien minuten eerder op en ga telkens tien minuten eerder naar bed. Zo kan je lichaam geleidelijk wennen.

Zoek het ochtendlicht op

Daglicht en vooral ochtendlicht heeft een positieve invloed op je biologische klok. Trek wanneer je opstaat direct de gordijnen open of gebruik een lichtwekker.

Plan gevaarlijke taken enkele dagen eerder of later
Je slaapt door de overgang naar zomertijd gemiddeld veertig minuten korter. Dit maakt je minder productief en alert. Op de eerste maandag is de kans op een bedrijfsongeval dan ook groter. Houd hier rekening mee bij het plannen van gevaarlijke klussen.

Wees extra alert in het verkeer
De kans op een verkeersongeluk is in de eerste week van de zomertijd groter dan normaal. Wees daarom extra voorzichtig in het verkeer. Of laat de auto staan en neem het openbaar vervoer naar je werk.

Bron: FNV Bondgenoten
Publicatiedatum: