Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nederland 9e leverancier

Russische import verse groenten en fruit in 2013 toch weer gegroeid



De Russische importmarkt voor verse groenten en vers fruit was in 2013 goed voor een waarde van 8,2 miljard dollar (6,2 miljard euro). De beide jaren daarvoor was dat 7,7 miljard dollar. In euro's 2011 en 2012 resp. 5,5 en 6,0 miljard. In volume gezien ging het vorig jaar om een hoeveelheid van 8,4 miljoen ton, tegen 8,0 in 2012 en 8,3
in 2011. De jaren daarvoor nam de import steeds fors toe.



Minimaal 400.000 ton vanuit Nederland (incl. re-export)
Op basis van cijfers van de Russische douane is Nederland de negende leverancier. In 2010 stond Nederland al eens op de vijfde plaats. In dat jaar zou er 351.000 ton uit Nederland zijn ingevoerd, in 2013 was dat nog 255.000 ton. Volgens het KCB is er in 2013 ruim 130.000 ton Nederlands product naar Rusland uitgevoerd (tabel 7a). Volgens Eurostat cijfers is er in 2013 ruim 170.000 ton naar Rusland uitgevoerd, zowel Nederlands als re-exportproduct. In 2006 en 2008 was dat nog 435.000 ton (tabel 7b). Wat echter opvalt is de steeds grotere handelsstroom van Nederland naar Litouwen. Die groeit nog elk jaar en had vorig jaar een omvang van 377.000 ton (tabel 9). De bulk hiervan is naar Rusland gegaan. Litouwen zegt nl. in totaal maar liefst dik 480.000 ton verse groenten en fruit naar Rusland te hebben uitgevoerd (tabel 11). Voor een groot deel product wat door/via Nederland is uitgevoerd. Volgens Russische importcijfers wordt er maar 10.000 ton verse groenten en fruit uit Litouwen ingevoerd. Trouwens ook uit de beide andere Baltische staten (Estland en Letland) wordt volgens Russische gegevens nauwelijks verse groenten en fruit ingevoerd. Volgens Eurostatciijfers voerden Estland en Letland in 2013 resp. 230.000 en 12.000 ton verse groenten en fruit uit naar Rusland.



Appels en bananen belangrijkste importproducten
Appels en bananen zijn de beide grote importproducten van Rusland. De import van appels is ook in 2013 blijven groeien en die van bananen groeide ook maar het was bescheiden. Tomaten als derde importproduct liet wel een mooie groei zien. Datzelfde geldt voor het vierde importproduct, soft citrus. Dan volgen een aantal producten waarvan in 2011 een piek werd bereikt en de beide jaren daarna er minder van uitgevoerd. Dit zijn: sinaasappels, peren, druiven en peen. De import van uien is voorheen ook als eens flink groter geweest dan in 2013 (tabel 5).



Ecuador en Turkije de grote twee, Polen sterk in opkomst
Ecuador is in volume gezien de belangrijkste leverancier van verse groenten en fruit. Dit betreft vrijwel uitsluitend bananen. Ecuadoriaanse bananen hebben overigens vrijwel een monopolie op de Russische bananenmarkt. Turkije is de andere mega leverancier van Rusland als het om verse groenten/fruit gaat maar de import groeit niet meer. Tomaten is het belangrijkste product dat Turkije aan Rusland levert met soft citrus als andere grote product. Polen als derde leverancier is sterk in opkomst. Bijna driekwart van de Poolse leveranties bestaat uit appels (tabel 15). China volgt als vierde maar de import uit dat land laat een dalende trend zien. Appels, soft citrus en tomaten zijn de belangrijkste producten (tabel 16). De import uit Spanje, nr. 5, laat na een voortdurende groei in 2013 een stabilisatie zien. Belangrijke Spaanse producten op de Russische markt zijn perziken/nectarines en tomaten (tabel 18). Verder levert Marokko vooral veel soft citrus (tabel 19). Israel is ook een grote leverancier met producten als peen en paprika's (tabel 20).



Minder uit Argentinië
Landen die kans zien nog steeds meer in Rusland af te zetten zijn naast Ecuador, Turkije en Israel verder ook Zuid Afrika (sinaasappels, citroenen, grapefruits) , Wit Rusland (appels, tomaten, peren, peen; re-export?), Moldavië (appels, re-export?; tabel 21), Iran (komkommers/augurken, kool, kiwi's, druiven). Landen die een flinke veer hebben moeten laten op de Russische markt van verse groenten/fruit zijn, Argentinië (peren, soft citrus, citroenen, appels), Azerbeidzjan (persimmon), België (peren) en Oekraïne (tomaten).



Export Nederlands product daalt
Volgens het KCB is uien het belangrijkste product van Nederlandse bodem dat naar Rusland wordt uitgevoerd. Maar de 34.000 ton van 2013 valt in het niet bij de 136.000 ton van 2010. Peren en tomaten zijn de beide andere grote exportproducten van Nederlandse oorsprong die naar Rusland gaan. Opvallend is de gestage (forse) daling van de export van Nederlandse appels en witte kool naar Rusland (tabel 7a). Bij de export incl. de re-export is tomaten veruit het belangrijkste product dat via Nederlandse handelaren naar Rusland gaat. Op basis van importcijfers van Litouwen gaat het om rond de 100.000 ton. Er gaan ook veel paprika's, peren en ananas via Nederland en Litouwen naar Rusland.



Klik hier voor de achtergrondcijfers

Voor meer informatie:
Fruit & Vegetable Facts
Jan Kees Boon
+31 6 54 687 684
fruitvegfacts@gmail.com
www.fruitandvegetablefacts.com
Publicatiedatum: