Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nijssen levert Filacell-units aan Goossens Flevoplant

"Flinke kwaliteitsslag gemaakt bij terugkoelen aardbeienplanten"

Aan Goossens Flevoplant BV in Ens heeft Nijssen onlangs twee Filacell® units geleverd voor inbouw in bestaande koelcellen. De Filacell® luchtbehandelingsunits worden gebruikt om geoogste aardbeiplanten in houten kuubkisten snel te kunnen terugkoelen met behulp van het principe van natte doorstroomkoeling. "Met de installatie van de Filacell-units hebben we een flinke kwaliteitsslag gemaakt", aldus directeur Jos Goossens.



De vroeg in de ochtend gerooide aardbeiplanten worden zoveel mogelijk van grond ontdaan en daarna in kuubkisten gestort. Elke koelcel biedt ruimte aan ruim 200 kisten met 300-400 kg planten per kist. De Filacell-luchtbehandelingsunits, met Freon R407C DX als koudemiddel, hebben een koudecapaciteit van nominaal 48 kW. Per uur wordt 24.000 m3 lucht en 64 m3 water uitgeblazen. Door de constante temperatuur en hoge luchtvochtigheid worden de kisten met aardbeiplanten in 24-36 uur teruggekoeld van +7 tot -12°C naar een eindtemperatuur van +1°C in de kern.



Veilig en snel
Het Nijssen Filacell®-systeem staat alom bekend als het veiligste en snelste terugkoelsysteem ter wereld. Het koelt en bevochtigt de lucht gelijktijdig met behulp van koud water. De uitblaaslucht kan daardoor nooit lager worden dan 0°C. Bovendien bevat het systeem door zijn interne ijsbank een grote koudebuffer. Hierdoor kan zeer snel teruggekoeld worden. Dankzij een optimale warmteoverdracht tussen water en lucht is de luchtvochtigheid constant circa 99%. Er wordt dus geen vocht onttrokken aan het product. Uitdroging is uitgesloten, evenals condensatie en bevriezing van de producten.

Voorkoelwanden
De units zijn geplaatst in nauwe samenwerking met de huisinstallateur van Goossens Flevoplant. Nijssen heeft tevens geadviseerd over plaatsing en dimensionering van enkele voorkoelwanden om het terugkoelproces verder te optimaliseren. Per zuigwand worden drie aanzuigopeningen gerealiseerd. De randen hiervan zijn bekleed met schuimrubber stootkussens. De locatie van de zuigopeningen wordt afgestemd op de afmetingen van de gebruikte kuubskisten. De voorkoelwanden zijn na installatie van de Filacell-systemen door derden geplaatst.



Extra ventilatoren
Aan weerszijden naast de Filacell-units zijn extra axiale steunventilatoren gemonteerd. Deze zijn tijdens het voorkoelproces actief. Dan zuigen ze geforceerd de koude lucht door de kisten met aardbeiplanten. Tijdens de bewaarfase zijn de steunventilatoren uitgeschakeld. Om te voorkomen dat tijdens de bewaring een luchtstroom kan worden 'kortgesloten', worden de ventilatoren uitgerust met zelfsluitende jalouziekleppen aan de uitblaaszijde.

Kwaliteitsslag gemaakt
"Met de installatie van de Filacell-units hebben we een flinke kwaliteitsslag gemaakt", aldus directeur Jos Goossens. "We kunnen de aardbeiplanten veel sneller terugkoelen en er is minder sprake van uitdroging. Dit systeem betekent een flinke verbetering ten opzichte van onze oude voorkoelcellen."



Voor meer informatie:
Nijssen Koeling BV
Leiden

071 – 5216214
sales@nijssen.com
www.nijssen.com
Publicatiedatum: