Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Willem Kea: "Uitbreiding basilicumteelt op het Afrikaanse continent"

Greenfresh levert kruiden van zo dichtbij als mogelijk en zo ver als nodig



Tholen - Het Hollandse kruidenseizoen is bij Greenfresh weer voorzichtig van start gegaan met de eerste krulpeterselie, bladpeterselie, zuring, kervel, bieslook en andere speciale kruidensoorten. "Het mooie weer heeft het seizoen wel iets vervroegd, maar we houden ons bij de kruidenteelt toch redelijk vast aan de zaaitijden. Wel zal de Belgische munt wat eerder op de markt komen", vertelt Willem Kea.


Vanaf linksboven met de klok mee: basilicum, bieslook, dragon en bladpeterselie

Naast de Hollandse productie importeert Greenfresh in samenwerking met lokale telers kruiden uit tal van landen. "Onze filosofie is 'zo dichtbij als mogelijk en zo ver als nodig'", zegt Willem. "Product van dichterbij is namelijk niet altijd duurzamer. Het voordeel van een continent als Afrika is dat de teeltgebieden veel groter zijn en voor grote afnemers kun je daardoor een uniform product van één teler betrekken. Om hier aan een groot volume te komen, ben je vaak afhankelijk van meerdere telers. De voedselveiligheid en uniformiteit is dan moeilijker in de hand te houden."


Bonenkruid en dille

Naast de teelt in Kenia bouwt Greenfresh haar teeltprojecten in Afrika gestaag uit. Zo is de kruidenhandelaaar gestart met de teelt in Uganda. "Qua schaalgrootte hebben deze landen veel te bieden. Het project staat nu nog in de kinderschoenen, maar we willen het deze zomer uitbouwen, zodat we de komende winter vol aan de slag kunnen gaan met Ugandees product. We richten ons hierbij met name op de teelt van basilicum. Het klimaat in Uganda is nog net iets meer tropisch dan Kenia en daar doet de basilicum het erg goed. Zeker gezien de 'basilicum-crisis' van de afgelopen winters is Uganda een prachtig alternatief."


Zuid-Amerikaanse teelt

"Israël blijft een belangrijke kruidenleveranciers, maar de natuurlijke bronnen zijn daar niet onbeperkt. De watervoorziening wordt er moeilijker en het land duurder. Vanuit Afrika is het veel makkelijker om grote 'lots' in één keer aan te bieden. Die leveringen zijn veel constanter", vertelt Willem.


Boven: bieslook in aantocht


Hij ziet het jaar positief tegemoet. "Er komen meer aanbieders in de markt en daardoor staan de prijzen meer onder druk, maar we zien de vraag vanuit exportbestemmingen alleen maar toenemen. En hoe groot of klein de bestelling ook is, wij kunnen het invullen! En er liggen nog genoeg uitdagingen in het verschiet. Zo zijn we een lijn specialistische kruiden aan het ontwikkelen, die praktisch nog onontdekt zijn."



Voor meer informatie:
Greenfresh
Vinkenweg 50 B
2231 NT Rijnsburg
Tel: +31 7140 10806
Fax: +31 7140 10012
willemkea@greenfresh.nl
www.greenfresh.nl