Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Maak van ‘je bordje leegeten’ geen verplichting

Moet je als ouder je kind verplichten om zijn of haar bord leeg te eten? Nee, want het kan later negatieve gevolgen hebben voor het eetpatroon van het kind.

In Amerikaans onderzoek naar pubers wordt deze conclusie ook getrokken: dwingen tot eten kan averechtse effecten hebben. Beter is het een kind zelf te laten aangeven wanneer het vol zit.

Letten op prikkels

Als je kinderen namelijk dwingt tot het leegeten van hun bord kan dat het interne hongergevoel verstoren. Kinderen gaan dan minder letten op verzadigingsprikkels. Dit zijn de prikkels die het gevoel geven dat je 'vol' raakt. Doordat kinderen leren dat alles op moet, zou het op latere leeftijd kunnen leiden tot overgewicht.
3 tips voor ouders

Maar een kind moet wel voldoende en gezond eten. Hoe doe je dat dan als ouder? Het is belangrijk van jongs af aan een goede basis te leggen en ontspannen om te gaan met eten:
  1. Blijf stimuleren om te proeven, zonder te dwingen om het hele bord leeg te eten. Het duurt soms wel 10 tot 15 keer voordat een kind iets lekker vindt.
  2. Gebruik eten niet als troost, straf of beloning. In veel gezinnen is een toetje zoals magere vla of (vruchten)yoghurt een onderdeel van de maaltijd. Je kunt het beter niet als beloning gebruiken voor het opeten van het hoofdgerecht. Anders leer je het kind dat het eten van bijvoorbeeld groenten beloond moet worden en daarmee 'niet lekker' is. Dus ook al is niet alles op, geef je kind wel gewoon een toetje. Ook kan het kind zichzelf later troosten of belonen met eten. Dat kan leiden tot overgewicht.
  3. Schep niet teveel op of laat een kind zelf opscheppen. Een kind moet zelf leren wanneer hij of zij voldoende heeft gegeten.
Bekijk onze uitgebreide informatie over eten en opvoeding.
Bekijk ook hoeveel jouw kind nodig heeft uit de Schijf van Vijf.

Het onderzoek

Naar voeding en opvoeding van jonge kinderen is al veel onderzoek gedaan. Het Amerikaanse onderzoek richtte zich op kinderen van gemiddeld 14 jaar. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat door het uitoefenen van te veel controle en druk je kind niet leert wanneer het voldoende heeft gegeten.


Bron: Voedingscentrum

Publicatiedatum: