Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
bewijs voor nood aan divers pakket aan resistenties

Onderzoekers ontdekken mutatie ToBRFV die resistentie doorbreekt

Eén enkele verandering in het aminozuur van het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) is erin geslaagd een specifieke virusresistentie te doorbreken. In het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers in Plant Science doen onderzoekers verslag van hun vondst. Het gaat om de vondst van een isolaat dat is teruggevonden in een nieuw resistent ras dat opgeplant stond in een commerciële kas.

In deze commerciële kas had de teler de nieuw resistente rassen opgeplant in twee rijen, tussen andere gevoelige rassen. De gevoelige rassen die opgeplant stonden in deze commerciële kas waren via natuurlijke weg besmet geraakt met ToBRFV. Analyse van de nieuw resistente rassen toonde, tegen de verwachtingen in, dat ook in dit ras hoge concentraties ToBRFV aanwezig waren, opnieuw via natuurlijke weg.

Met High-throughput sequencing (HTS) zijn de sequenties van het isolaat dat aanwezig was in de gevoelige rassen en het isolaat dat aanwezig was in de nieuw resistente rassen met elkaar vergeleken. Hieruit bleek dat de sequenties niet helemaal gelijkaardig waren – er was één basepaar verschillend. Om te bevestigen dat dit natuurlijk voorkomend isolaat met één basepaar verschil werkelijk de resistentie van het nieuw resistent ras kon doorbreken, is dit isolaat opgezuiverd en opnieuw ingebracht in een nieuw resistent ras met dezelfde resistentie en opgevolgd in de groeikamer onder gecontroleerde omstandigheden.

Mutatie virus kan resistentie omzeilen
Er werd bevestigd dat dit isolaat met de mutatie inderdaad kon zorgen voor hoge virusconcentraties en duidelijke virussymptomen in het nieuw resistent ras. Ter vergelijking gaf het isolaat zonder deze mutatie geen symptomen en ook geen virusvermenigvuldiging in het nieuw resistent ras. De onderzoekers, van KU Leuven, Scientia Terrae en DCM, concluderen hieruit dat de mutatie op positie 82 van het bewegingseiwit van ToBRFV ervoor kan zorgen dat ToBRFV de resistentie aanwezig in deze nieuw resistente rassen kan omzeilen.

De onderzoekers benadrukken dat het natuurlijk voorkomende isolaten van ToBRFV betreft waarvan zij enkel de sequentie in kaart hebben gebracht. De mutatie i sook op natuurlijke wijze opgetreden.

Er is dus een resistentie-doorbrekend isolaat gevonden, en er is door de onderzoekers niet zoals per abuis in een eerdere versie van dit artikel stond, een ToBRFV-resistentie doorbroken.

Bekijk hier het volledige onderzoeksverslag van een team van onderzoekers uit België. Het onderzoek is uitgevoerd door de KU Leuven in samenwerking met Scientia Terrae en DCM.