Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Strategieën voor het omgaan met arbeidsmarktkrapte

De krapte op de arbeidsmarkt is één van de grootste uitdagingen voor groeiende ondernemingen. Sommige bedrijven staan voor een enorme uitdaging om geschikt personeel te vinden. Deze uitdaging is zichtbaar in alle sectoren en niveaus van de arbeidsmarkt. Claudia de Ruiter - Speksnijder van Flynth legt uit hoe bedrijven om kunnen gaan met dit tekort.

Oorzaken van arbeidsmarktkrapte
De krapte op de arbeidsmarkt is geen nieuw fenomeen, maar de situatie wordt wel steeds ernstiger. De voortdurende economische groei zorgt voor een toenemende vraag naar arbeid. Daarnaast leidt de vergrijzing tot een groeiende pensioneringsgolf, waardoor het aantal beschikbare werkenden afneemt. Bovendien spelen wereldwijde gebeurtenissen, zoals de coronacrisis en geopolitieke spanningen, een rol in het verminderen van de groei van het aantal nieuwe werkenden.

Wendbaarheid door flexibele arbeid
Om aan de eisen van een dynamische arbeidsmarkt te voldoen, kiezen steeds meer organisaties (al dan niet noodgedwongen) voor flexibel personeel. Een populaire optie binnen flexibele arbeid is het inhuren van zzp'ers. Deze keuze biedt verschillende voordelen. Zo is er sprake van kostenefficiëntie. Het inhuren van een zzp'er biedt flexibiliteit, omdat er geen vaste kosten zijn. Men betaalt alleen voor de gewerkte uren en heeft geen verplichtingen bij periodes van weinig werk.

Ten tweede is er sprake van specialistische kennis. Zzp'ers brengen vaak specialistische kennis en ervaring mee. Dit kan waardevol zijn voor projecten die specifieke expertise vereisen. Tenslotte is er ook sprake van administratieve eenvoud. Het proces van het inhuren van een zzp'er is over het algemeen eenvoudiger dan het in dienst nemen van vast personeel, omdat er minder administratieve lasten zijn.

Uitdagingen en valkuilen
Hoewel het inhuren van flexibel personeel voordelen biedt, zijn er ook uitdagingen en valkuilen waar men rekening mee moet houden. Ten eerste wat betreft regelgeving. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat zzp'ers voldoen aan alle relevante wet- en regelgeving. Met nieuwe regelgeving op komst, zoals de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden, is het essentieel dat men zich bewust is van de juridische aspecten van het inhuren van flexibel personeel.

Ten tweede zijn er uitdagingen op het gebied van tariefstijging. Als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt en stijgende inflatie kunnen de uurtarieven van zzp'ers toenemen. Hierdoor nemen de kosten voor het bedrijf ook toe. Ten derde is er risico op schijnzelfstandigheid. Het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de Belastingdienst en rechter de zzp'er als zelfstandige beschouwt om problemen en kosten te voorkomen.

Voor meer informatie:
Flynth
Tel: +31 (0)88 2367777
info@flynth.nl
www.flynth.nl

Publicatiedatum: