Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De weg naar registratie van nieuwe gewasbeschermingsmiddelen

Het Vlaamse Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne Waver (PSKW) doet veel onderzoek, ook met gewasbeschermingsmiddelen. De resultaten van deze proeven zijn vaak vertrouwelijk. Deze proeven kunnen verschillende insteken hebben, naargelang de onderzoeksfase dat ze in zitten. Registratie van nieuwe gewasbeschermingsmiddelen is er daar één van.

Start van het proces: een screeningsproef
In een eerste fase, zijn er screeningsproeven. In deze fase wil een bedrijf van een heel aantal nieuwe formuleringen of actieve stoffen nagaan of ze een werking hebben als insecticide, fungicide of acaricide. Als er hier een duidelijke werking is, kan het bedrijf hiermee verder om een product te ontwikkelen dat later op de markt gebracht kan worden als gewasbeschermingsmiddel.

Naar een registratie: de registratieproef
In een volgende fase, zijn er de registratieproeven. De weg naar registratie van nieuwe gewasbeschermingsmiddelen. Dit zijn proeven waarbij bedrijven aan een erkenning voor een nieuw middel werken. Om de registratie hiervoor in orde te krijgen, moet er een dossier ingediend worden. In dit dossier zijn er verslagen nodig van proeven waarbij de werkzaamheid van een product kan worden aangetoond tegen bepaalde ziektes en plagen. Daarnaast wordt er binnen deze proeven ook gekeken naar de gewasveiligheid.

Demoproef
Tenslotte zijn er nog de demo-proeven. Zoals de naam al doet vermoeden hebben deze proeven als doel om te demonstreren hoe (goed) een middel werkt. Dit kan enerzijds zijn om simpelweg aan te tonen hoe dit middel het doet tegenover andere, vergelijkbare middelen op de markt. Anderzijds kan er in deze proeven de focus gelegd worden op de toepassingswijze of het toepassingsmoment. Zeker voor nieuwe middelen, kan het heel belangrijk zijn om het gewasbeschermingsmiddel toe te passen wanneer de ziekte of plaag nog in een heel vroeg stadium zit. Daarnaast kunnen ook de luchtvochtigheid, de instraling en de temperatuur een groot effect hebben op werkzaamheid. Allemaal zaken die te zien zijn in een demo-proef.



Deze proeven hebben allemaal als doel dat er nieuwe, veilige gewasbeschermingsmiddelen op de markt komen die op de best mogelijke manier gebruikt worden.

Bron: Proefstation voor de Groenteteelt

Publicatiedatum: