Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Afstemming vraag en aanbod aardbeien moet beter"

"Het komt vaak voor dat inkopers van Italiaanse en Europese supermarkten om meer aardbeien vragen, maar dat het niet lukt om de hoeveelheden continu te garanderen. Zo ook deze weken. Spelers in de Zuid-Italiaanse aardbeienteelt moeten hun aanbod beter organiseren, ook omdat we nu een geleidelijke toename van de oogst zullen zien, zonder evenwel een hoge productiepiek te bereiken", zegt Pasquale Casalnuovo. Hij is partner van Compagnia delle Primizie, een tuinbouwcoöperatie uit de Zuid-Italiaanse regio Basilicata, die op haar beurt is aangesloten bij de telersvereniging OP Terre della Luce, die aardbeien en ander zachtfruit op de Italiaanse en Europese markt brengt. De teler spreekt over een zeer positieve seizoensstart de voorbije drie maanden, zowel qua verkoopvolumes als gemiddelde prijzen. Toch merkt hij op dat er nog beter kan worden gepresteerd als de beperkte volumes doeltreffender zouden worden gedistribueerd.

"Vanuit de supermarktketens merken we een sterke interesse in aardbeien, maar het grootste deel van het aanbod wordt nog steeds via de groothandelsmarkten afgezet. Dit leidt hier en daar tot een prijsdaling in de markt, die echter niet overeenkomt met de prijzen die je in de retail ziet."

Casalnuovo maakt onderscheid tussen de vraag in binnen- en buitenland. De beste prijzen en resultaten worden in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk behaald. "Op de Italiaanse markt zijn de consumptiecijfers tot nu toe niet schitterend geweest. De hoeveelheid aardbeien op de binnenlandse markt is in de winter afgenomen omdat veel teeltbedrijven hebben ingezet op middellate rassen, maar ook vanwege een opbrengstdaling. Dat laatste heeft onder meer te maken met de opkomst van duurzame teelttechnieken, die ten koste van de volumes gaan, maar ook met wisselvallige weersomstandigheden met echt warme dagen, temperatuurschommelingen en een hoge vochtigheidsgraad. Ook de import van aardbeien uit andere landen van het Middellandse Zeegebied was aanzienlijk lager dan in het verleden."

Pasquale Casalnuovo

Op dit moment verzendt Compagnia delle Primizie dagelijks 50-80 pallets aardbeien van de complementaire rassen NSG 203 (Marimbella®) en NSG 465 (Rossetta®). "Voor ons is het seizoen heel vroeg begonnen, midden november, dankzij de bewortelde stekken die opbrengst in de winter garanderen. Tot eind maart lagen de gemiddelde verkoopprijzen 30% hoger dan in voorgaande seizoenen. We ontvangen ook bemoedigende feedback vanuit het buitenland."

Voor meer informatie:
O.P. Terre della Luce Soc. Coop. Agricola
Viale Salerno, 13/15
75025 Policoro (MT) – Italië
Tel: +39 (0)835 1852977
info@terredellaluce.it
terredellaluce.it

Publicatiedatum: