Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Russische tomaten en komkommers ongewild op Litouwse markt

In Litouwen groeit de bezorgdheid onder groentetelers over de invoer van komkommers en tomaten die in Rusland worden geteeld. Deze producten komen via Belarus en Polen de Litouwse markt binnen, waarbij volgens de Letten vervalste herkomstdocumenten worden gebruikt om hun echte oorsprong te verbergen. De Litouwse Kastelersvereniging heeft benadrukt dat deze groenten, vooral komkommers en tomaten, tegen aanzienlijk lagere prijzen worden verkocht in vergelijking met lokaal geteelde of geïmporteerde producten uit Polen of Letland, waardoor de lokale telers worden benadeeld.

Vytenis Tomkus, de vice-minister van Landbouw van Litouwen, heeft het probleem aangekaart en benadrukt dat het controleren van de goederenstroom binnen de Europese Unie moeilijk is vanwege het ontbreken van grenscontroles. Hij heeft gesuggereerd dat het beperken van de toegang van deze goederen tot de EU een mogelijke oplossing kan zijn. Als reactie hierop hebben Litouwen, samen met Letland, Estland, Polen en Tsjechië, de Europese Commissie opgeroepen om te overwegen beperkingen op te leggen aan voedselimporten uit Rusland en Wit-Rusland. Momenteel worden voedselproducten uit deze landen niet onderworpen aan sancties.

Paulius Andriejavas, de voorzitter van de raad van de Litouwse Kasvereniging, heeft opgemerkt dat de meeste Russische groenten vermoedelijk Litouwen binnenkomen met Poolse documenten, waardoor het voor sommige lokale ondernemers mogelijk is om onbewust Russische producten te verkopen. Vice-minister Tomkus heeft aangegeven dat Litouwen vorig jaar geen komkommers of tomaten rechtstreeks uit Rusland heeft geïmporteerd. De import bestond voornamelijk uit paddenstoelen, erwten en granen.

Bron: lrt.lt

Publicatiedatum: