Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Chinese consument kritischer

Alleen opvallen met uiterlijk niet meer genoeg voor witte aardbei

Witte aardbeien trekken steeds meer aandacht op de markt vanwege hun unieke uiterlijk en aroma. Dit seizoen komen witte aardbeien later op de markt in China vanwege het weer en is er sprake van een lagere oogst. "Dit jaar presteert de aardbeienmarkt als geheel niet zoals gehoopt. Aan de andere kant neemt de consumentenvraag naar high-end witte aardbeien toe," aldus Yu Zhenzhen van Yantai Xiangyi Yuan Ecological Agriculture Development Co.

"Vanwege het weer komen witte aardbeien dit jaar ongeveer 20 dagen later op de markt dan voorheen, ongeveer 40 dagen na de traditionele rode aardbeien. Hierdoor wordt de beste afzetperiode gemist. Na de marktintroductie daalde de temperatuur in het teeltgebied, en de totale opbrengst wordt op 10% minder geraamd. Bovendien zijn de aardbeien, door de langere groeiperiode, dit seizoen over het algemeen groter. Voorheen woog een enkele witte aardbei meestal 20-30 gram, dit jaar zijn vruchten van ongeveer 50 gram goed voor 30%-50% van de oogst, en er zijn zelfs zeer grote exemplaren van 100 gram."

"De algehele prestatie van de aardbeienmarkt dit jaar is niet zoals in voorgaande jaren, de prijzen van veel algemene witte aardbeienrassen zijn zelfs slechts de helft van die van vorig jaar. Consumenten zijn niet langer tevreden met het 'mooie uiterlijk' van witte aardbeien, maar willen ook een goede smaak en aroma. Alleen voor witte aardbeien die aan al deze criteria voldoen, krijgen we een goede prijs."

Volgens Yu schakelen steeds meer telers over op witte aardbeien. Een probleem is dat veel van deze telers de teelttechniek nog niet beheersen en de marktpositionering niet nauwkeurig kunnen inschatten, wat resulteert in fruit met een ongelijkmatige smaak en gebrek aan aroma, en de prijzen zijn niet ideaal. "Ons voordeel is dat we de teelttechnieken beheersen. Ook hebben we uniforme normeringen voor onze eigen teelt en voor de telers die met ons samenwerken, waardoor onze witte aardbeien qua kwaliteit superieur zijn. Onze aardbeienprijzen zijn meer dan dubbele van de gemiddelde marktprijs, en we hebben een relatief stabiele klantengroep."

Yu verwacht dat binnen 3-5 jaar de markt voor witte aardbeien zal polariseren. "Om een goede prijs te krijgen, is niet zozeer het ras belangrijk; er moet branding zijn."

Naast de binnenlandse afzet, zijn Yu's witte aardbeien dit jaar ook geƫxporteerd. Momenteel is er de focus op de ontwikkeling van de markt in het Midden-Oosten. Naar verluidt hebben deze aardbeien een concurrentievoordeel op het gebied van aroma en zoetheid.

Volgens Yu is de export van hoogwaardige witte aardbeien uit China nog in de beginfase, maar ontwikkelt deze zich gestaag: "Aardbeien hebben een hoge marktpenetratiegraad en hebben veel potentieel op de internationale markt. Zolang de kwaliteitscontrole goed is, geloven we dat er goede ontwikkelingsmogelijkheden zijn," aldus de Yi Tian Yi Group.

Yantai Xiangyi Yuan Ecological Agriculture Development Co. teelt en verkoopt witte, roze en zwarte aardbeien, met "Yu Zhenzhen" en "Nara's Berries" als merken op de binnenlandse markt, via high-end fruitwinkels als retailers.

Voor meer informatie:
Yu Zhenzhen
Yantai Xiangyi Yuan Ecological Agriculture Development Co., Ltd.
Tel.: +86 15666455566
8615666455566@163.com

Publicatiedatum: