Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Polina Valkanova, Special Fruit:

"Zeer goed Spaans aardbeienseizoen zal ook na lokale start nog wel aanhouden"

Tholen - Nu de zon zich steeds meer laat zien, komen er ook weer meer en meer aardbeien uit Nederland en België in de schappen te liggen. Toch ziet Polina Valkanova van Special Fruit dat dit niet betekent dat het Spaanse product direct van de markt wordt gedrukt. "Er zijn klanten die zowel Spaanse aardbeien, zoals de Calinda, als lokale lijnen aanvoeren, dus bang zijn we zeker niet. We zien het ook eerder als aanvullende lijn dan als concurrentie van elkaar", zo vertelt zij.

De Vlaamse importeur beleeft een zeer goed Spaans aardbeienseizoen, zo stelt Polina. "Een hele sterke vraag vanuit vrijwel alle Europese landen heeft de vraagprijs in sommige weken tot wel 25 à 30 procent hoger gehouden in vergelijking met andere jaren. Bovendien zijn er klimatologisch weinig grote verrassingen geweest zoals vorig jaar, waardoor alles vrij stabiel is gebleven in aanvoer en we konden werken met een hele mooie kwaliteit. Ondanks het feit dat er geen promo's in het seizoen zitten, kunnen we al zeggen dat het tot nu toe een zeer geslaagd seizoen is. Door de constante vraag van de afgelopen twee jaar, die bijvoorbeeld ook bleef in de weken na Valentijnsdag waarbij de markt altijd even inzakt, kunnen we wel zeggen dat de Calinda zijn positie op de markt heeft bevestigd."

Complementair
Nu komen dus meer en meer lokale aardbeien uit Nederland en België de markt op, maar voor Special Fruit is dit dus juist complementair aan elkaar in het assortiment. "Voor onze klanten die op zoek zijn naar lokale aardbeien zijn we inderdaad gestart, maar dat is nog vooral op aanvraag. In de komende weken zal de aanvoer hiervan gaan toenemen, waarna we na Pasen verwachten ook hier met mooie volumes te werken."

Dat betekent echter niet dat er geen Spaanse aardbeien niet meer verkrijgbaar zullen zijn. "Er zijn klanten die direct overschakelen zodra het mogelijk is, maar we hebben ook genoeg klanten die langer doorgaan met Spaanse aardbeien. Dat heeft met name te maken met het feit dat de prijzen in Spanje na Pasen verder zullen dalen en door de extra volumes uit Nederland en België het Spaanse aanbod ook hier op een schappelijk niveau terecht zullen komen voor onze klanten."

Verschillende segmenten
De Spaanse aardbeien zijn, zo stelt ze, namelijk bij lange na niet meer het ondergeschoven kindje zodra de lokale aardbeien op de markt komen. "We werken met verschillende variëteiten uit Spanje, die dit jaar goed presteren qua smaak en kwaliteit. Calinda is dan wel het paradepaard, maar we bieden als Special Fruit ook andere smaakvolle variëteiten aan. Dat helpt het algemene beeld van de Spaanse aardbeien te verbeteren. De ervaringen van consumenten zijn hierin in de loop der jaren ook sterk verbeterd. Eens het lokale seizoen start, spreken we hiermee een ander segment aan. Deze eerste weken van de lokale aardbeien zijn die namelijk nog redelijk duur, maar de prijzen van de Calinda zijn interessant omwille van de piek in de volumes. Alle segmenten hebben zo dus hun keuze voor een smaakvolle aardbei."

Ook overaanbod is, volgens Polina, in de komende weken niet aan de orde. "Nee, daar vindt de markt altijd wel zijn balans in. Zo zal het warmere weer in Spanje uiteindelijk de kwaliteit van bepaalde variëteiten gaan beïnvloeden, wat sommige telers daar zal bewegen om te stoppen met oogsten. Bovendien zijn er tot half april nog niet voldoende volumes uit Nederland en België om alle markten te kunnen bedienen. Samen kunnen ze dus prima op de markt opereren in de komende maanden, waar we door de goede vraag naar programma's ook met een uitermate positief gevoel naar vooruit kijken."

Voor meer informatie:
Polina Valkanova
Special Fruit
Europastraat 36
2321 Meer, België
+32 33 17 06 60
polina.valkanova@specialfruit.be
www.specialfruit.be