Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oogstpiek Zuid-Italiaanse aardbeien in april verwacht

Ondanks een gelijkaardig areaal is de aardbeienoogst kleiner dan vorig jaar, ziet Naomi Nicodemo van het Zuid-Italiaanse Gruppo Nicofruit. Het tragere verloop van het seizoen is aan verschillende factoren toe te schrijven, maar de afzet loopt behoorlijk gesmeerd: de vraag is levendig. Het is nu wachten op de oogstpiek.

Matera aardbeien in punnets van 400 gram

"In maart verwachten we een aantal pallets minder te verzenden, want op elk perceel is er in de groeiperiode zo'n 10% van de planten afgestorven. De telers hebben meerdere keren de gaten moeten opvullen met nieuwe plantjes, tot in december toe. Maar als we nu kijken naar hoe de gewassen erop staan, naar de bloei en de rijpingssnelheid, geloven we dat de piek in de oogst en de consumptie wel eens zouden kunnen samenvallen, namelijk begin april. De vraag naar aardbeien zal geleidelijk toenemen tegen het einde van deze maand."

Naomi Nicodemo

Gruppo Nicofruit heeft een aardbeienareaal van ongeveer 100 hectare, deels eigen percelen, deels velden van aangesloten telers. "Het areaal is de afgelopen jaren stabiel gebleven", voegt Naomi toe. "Onze verpakkingscapaciteit is afgestemd op het beschikbare areaal, maar binnen een paar jaar zullen we de verwerkingslijnen in het pakstation gaan uitbreiden. Vraag en aanbod zijn in evenwicht en de prijzen zijn voldoende hoog. Onze telers zijn tevreden. We hopen deze positieve trend voort te zetten tot begin juni."

Francesco Nicodemo, verantwoordelijk voor de relaties met de retail, legt uit dat de export goed gaat vanwege de beperkte volumes uit Spanje. "Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland trekken aan de kar, ondanks de vertraging van de Duitse economie. De prijzen zijn gemiddeld hoog vergeleken met voorgaande jaren. Drie keer per week verzenden we product naar de Duitse supermarkten en twee keer naar de Britse ketens. In de loop der jaren zijn we erin geslaagd een stevig marktaandeel te verwerven met onze aardbeien uit Matera en enkele Europese klanten aan ons te binden. Net als bij andere groenten en fruit kan de consument in het aardbeiensegment kiezen om zijn aankoop af te stemmen op de prijs. En vaak zijn de kwaliteit van het product en de plaats van teelt daarbij bepalend", besluit Francesco.

Voor meer informatie:
Frutthera Soc. Coop. Agr.
Via Provinciale, 15
75020 Scanzano Jonico (MT) - Italiƫ
Tel: +39 (0)835 954666
info@frutthera.it
nicofruit.it

Publicatiedatum: