Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Loek Smets, P. Smets:

"Watermeloenen uit Marokko en Mauritanië booming business met Ramadan"

Tholen - Afgelopen week was het nog rustig in de handel, maar Loek Smets van P. Smets uit Geleen verwacht dat het vooral een stilte voor de storm is geweest. "Met de Ramadan die nu gestart is, verwacht ik zeker een toename van de vraag. Met name de watermeloenen uit Marokko en Mauritanië die nu binnenkomen zijn booming business."

Ook de eerste asperges zijn alweer even te koop, maar volgens Loek is het aanbod nog te beperkt voor een goede verkoop. "Wij proberen altijd van begin tot het einde van het seizoen mee te doen, maar nu zijn de volumes er nog niet en ligt de prijs - 14 euro voor een kilo dubbel A-asperges - eigenlijk nog te hoog."

"Verder zijn we in afwachting van de Hollandse aardbeien. De eerste uit de kas zijn er al, maar dat is buiten ons budget. Nu verkopen we vooral Spaanse, maar ik zal blij zijn als het Hollandse seizoen losbarst", zegt Loek. "De importhandel gaat z'n gangetje. In de handel van Italiaanse en Spaanse groenten zijn er weinig strubbelingen. De citrusmarkt is een drama. Gelukkig hebben we daar weinig eigen import in, want als ik aanbiedingen voorbij zie komen, ben ik bijna bang om terug te bieden en met een hoop handel opgescheept te zitten."

Of de vroeg vallende Pasen een voordeel is? "Als het goed weer is wel en anders niet", constateert de handelaar nuchter. "Met een zonnetje krijgen de mensen goede zin en wordt er veel handel gekocht. Maar de algehele trend is wel de laatste vijf jaar dat de Paasverkoop belangrijker is geworden dan Kerst."

Een gouden greep is volgens Loek de lancering van de nieuwe webshop geweest. "Tussen 30 en 40% van onze handel verkopen we via de webshop. We hebben speciaal hiervoor een eigen fotostudio ingericht. Alle producten die op de webshop staan, zijn de producten die hier binnen staan. Zo zijn we altijd up-to-date. What you see, is what you get."

De klanten van Smets bevinden zich zo ongeveer in een straal van 150 kilometer rond Geleen, dus in Nederland, Duitsland en België. De verkoop is voor zo'n 65% gericht op winkels, 20% richting markten en 15% naar horeca. "Het leuke is dat we met name vanuit de etnische klanten veel webshopbestellingen krijgen, die hebben ook geen taalbarrière meer."

De broers Smets runnen dit jaar voor het eerst het bedrijf zonder vader Pierre, die na zestig jaar in de AGF gewerkt te hebben, eind vorig jaar afscheid nam. "Elke dag komt hij nog om een bakje koffie, maar het zich druk maken om de handel is voorbij", besluit Loek.

Voor meer informatie:
Loek Smets
P. Smets & Zn
Hofdwarsweg 11
6161 DE Geleen
046 47 42 381
Loek@psmets.nl
www.psmets.nl