Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Paul van den Broek:

"Het kasklimaat met ClimaFlow is veel gelijkmatiger geworden"

Al sinds 2018 gebruikt Paul van den Broek in zijn glastuinbouwbedrijf het ClimaFlow System van Svensson. Het systeem biedt de mogelijkheid om vocht beter te reguleren in zijn kas, wat essentieel is om schimmels te voorkomen, vooral bij tomaten. Ook kon hij dankzij ClimaFlow zijn klimaatschermen langer gesloten houden, wat goed voor zijn kassen met diffuus glas was.

"Sinds we het ClimaFlow System hebben geïnstalleerd, hebben we aanzienlijke verbeteringen gezien", vertelt Paul. "Het kasklimaat is veel gelijkmatiger geworden. De temperatuur bij het betonpad is hetzelfde als achterin bij de gevel. We hebben minder last van vocht en schimmelziekten. En omdat we de schermen langer dicht kunnen houden, besparen we behoorlijk wat energie."

Svensson is leverancier van klimaatschermen en is voortdurend bezig met het verbeteren van de teeltomstandigheden voor telers over de hele wereld. In 2017 kwam ClimaFlow ter sprake bij Paul, toen hij nog alleen tomaten teelde.


Paul van den Broek

Uitbreiding naar aubergines: een nieuwe uitdaging
In 2021 besloten Paul en zijn ouders om ook aubergines te gaan telen. "We wilden ons portfolio verbreden en aubergines leken een goede keuze." En zo werd het glastuinbouwbedrijf van 7,8 hectare verdeeld in 4,1 hectare tomaten en 3,7 hectare aubergines." Het grote verschil in de teelt van de twee gewassen is de benodigde temperatuur in de kas. "De temperatuur bij de aubergines ligt zo'n 3 tot 4 graden hoger per etmaal dan bij de tomaten. Ook is de luchtvochtigheid hoger."

Hoewel aubergines een subtropisch klimaat vereisen, bleef Paul ClimaFlow gebruiken, vooral het recirculatiesysteem voor een gelijkmatig klimaat in de kas. Als het vochtniveau oploopt, gebruikt hij ook de ontvochtiger. "Zo halen we toch nog het maximale uit het systeem. Ik zie ook zeker positief resultaat, vooral in de kleur."

Technologie en groene vingers
Paul is tevreden over ClimaFlow en over de samenwerking met Svensson. Hij vindt het systeem betrouwbaar en stelt dat het systeem weinig onderhoud nodig heeft. Samen met zijn vader en moeder runt hij het bedrijf. Hij gaat mee in de voortdurende ontwikkelingen in de tuinbouwsector. "Er verandert altijd wel iets, dat is het mooie van de tuinbouw. In de moeilijkste tijden komen de beste ideeën naar boven. Dan komt de echte ondernemer omhoog. Het is mijn passie om een zo goed mogelijk product op de markt te brengen. Data en technologie zie ik als nuttige hulpmiddelen om ons werk te doen. Mijn vader is meer van de 'groene vingers'. Ook dat is net zo belangrijk. De oorsprong is het telen van je product en dat moet je niet uit het oog verliezen."

De teler heeft een uitbreidingsplan van 7,8 naar 9,2 hectare op de agenda staan.

Voor meer informatie:
Ludvig Svensson
Marconiweg 2
3225 LV Hellevoetsluis
Tel: +31 181 39 26 66
info.nl@ludvigsvensson.com
www.ludvigsvensson.com

Publicatiedatum: