Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

8 Tips voor de beste keuze van insectengaas

Gaasoplossingen in kassen hebben in de loop der jaren hun waarde ruimschoots bewezen. Steeds meer telers erkennen de voordelen van deze techniek en besluiten over te gaan tot de aanschaf ervan om hun gewassen te beschermen. Het gebruik van gaas in kassen is een effectieve methode die niet alleen de gewassen beschermt, maar ook bijdraagt aan een duurzamere teelt. Deze technologie heeft de potentie om een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we denken over gewasbescherming en de teelt van voedsel.

Gaasoplossingen bieden telers de mogelijkheid om plagen op een effectieve manier te beheersen. Door een fysieke barrière te creëren, kunnen schadelijke insecten en andere plagen niet bij de gewassen komen. Dit vermindert de kans op uitbraken van ziekten en plagen aanzienlijk. Bovendien kan het gebruik van gaas helpen bij het creëren van een gecontroleerde omgeving, waardoor het makkelijker wordt om plagen vroegtijdig te detecteren en te beheersen voordat ze een probleem vormen.

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van gaas in kassen is de mogelijkheid om het gebruik van pesticiden drastisch te verminderen. Gewasbeschermingsmiddelen zijn vaak schadelijk voor het milieu en kunnen negatieve effecten hebben op de biodiversiteit en de gezondheid van mens en dier. Door fysieke barrières zoals gaas te gebruiken, kunnen telers plagen en ziekteverwekkers buiten houden zonder te vertrouwen op chemische middelen. Dit leidt naast natuurlijk een kostenreductie ook tot een schonere, gezondere omgeving en producten die vrij zijn van chemische residuen.

Gaas is een duurzame, langetermijnoplossing voor gewasbescherming. Bij normaal gebruik kan gaas 10 tot 15 jaar meegaan, wat het een kosteneffectieve investering maakt voor telers. De initiële kosten van het installeren van gaas kunnen relatief hoog zijn, maar de besparingen op lange termijn, door verminderd gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en lagere kosten voor plaagbeheersing, maken het een verstandige keuze voor de toekomst.

Het gebruik van gaas in kassen is een biodiversiteitsvriendelijke oplossing. Door het verminderen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen wordt het leefgebied van nuttige insecten en andere dieren beschermd. Dit bevordert de biodiversiteit binnen en buiten de kas.


Marcel Schulte, directeur Holland Gaas

Het juiste gaas kiezen is niet eenvoudig. Waar moet je op letten?
Het kiezen van de juiste gaasoplossing voor gebruik in kassen is geen eenvoudige opgave. De markt wordt tegenwoordig overspoeld door een breed scala aan opties, variërend van hoogwaardige oplossingen tot meer budgetvriendelijke alternatieven. Deze diversiteit maakt het voor telers een uitdaging om de verschillen in duurzaamheid en het bewezen nut van de verschillende gaasproducten te onderscheiden. Het is niet altijd direct duidelijk welke oplossingen de beste lange termijn waarde bieden en welke mogelijk tekortschieten in kwaliteit of effectiviteit.

De oude wijsheid dat je krijgt waarvoor je betaalt, is ook van toepassing op de aanschaf van gaas voor kassen. Dit betekent niet dat de duurste optie automatisch de beste is, maar het benadrukt wel het belang van een weloverwogen keuze. Het is cruciaal voor telers om de specificaties, duurzaamheid, licht- en luchtverlies en de verwachte levensduur van de gaasoplossingen zorgvuldig te evalueren. Ook het onderzoeken van recensies, het verkrijgen van aanbevelingen van collega-telers, en het raadplegen van experts op dit gebied kan helpen bij het maken van een geïnformeerde beslissing.

In je keuze is het belangrijk om een aantal zaken helder te hebben. Het is essentieel om te overwegen welke specifieke behoeften en uitdagingen je in je kas wilt aanpakken. Niet al het gaas is op dezelfde manier vervaardigd; sommige soorten zijn speciaal ontworpen om bepaalde plagen buiten te houden, terwijl andere gericht zijn op het optimaliseren van lichtinval of het verbeteren van de luchtcirculatie. Door duidelijk te definiëren wat je van de gaasoplossing verwacht, kun je gerichter zoeken de juiste keuze maken.

8 tips/uitgangspunten voor een weloverwogen insectengaaskeuze

1. Voor welke teelt zoek je een insectengaas-oplossing? Een goede gaasleverancier weet welke oplossingen het beste aansluiten bij jouw teelt en kan referentiebezoeken bij collega telers voor je organiseren.

2. Welke plagen wil je bestrijden? Vaak hangen plagen samen met je teelt, maar ook de lokale situatie kan doorslaggevend zijn. Als je weet wat je wilt bestrijden kan je de juiste keuze maken met betrekking tot maasgroottes van het gaas.

3. Wat is je ventilatiebehoefte? Het gebruik van gaas kan invloed hebben op de ventilatie in je kas. Afhankelijk van het type gaas, maar ook de ventilatiecapaciteit van je ramen, is het ene gaas wellicht meer geschikt voor jouw specifieke teelt en locatie dan het andere. Met ventilatie-reductie-berekeningstools kan je de invloed van gaas op je teeltklimaat eenvoudig laten uitrekenen, rekening houdend met de gebruikte draaddikte. Ook de principes uit Het Nieuwe Telen / Plant Empowerment (HNT) hebben invloed op je ventilatiebehoefte.

4. Welke beperking op lichtinval is acceptabel? Bij de verschillende gaassystemen (zak-, harmonica-, filtersysteem etc) gelden verschillende lichtinval beperkingen. Zelfs binnen de verschillende systemen zijn er grote variaties. Afhankelijk van het lichtverlies dat je bereid bent te accepteren liggen sommige keuzes meer voor de hand dan andere. Vaak hebben gaasleveranciers de beschikking over officiële metingen door bijvoorbeeld kennisinstituten als TNO en TŰV voor de verschillende gaassystemen. Vraag daar zeker naar!

5. Welke terugverdientijd is acceptabel? Afhankelijk van je investeringshorizon kan het ene gaassysteem zomaar beter aansluiten dan het andere. Levensduur & UV-stabiliteit spelen daarbij een grote rol. Zo zijn zaksystemen over het algemeen voordeliger wat terug te zien is in de levensduur vergeleken met harmonicasystemen. Slimme 'Return on Investment'-calculatoren kunnen voor je uitrekenen wat de terugverdientijd is voor jouw keuze op basis van jouw specifieke situatie. Zo maak je zeker een weloverwogen keuze!

6. Welke installatievereisten zijn van toepassing? Een overweging is ook hoe een gaassysteem wordt geïnstalleerd. In een nieuwbouwkas is dit minder relevant, immers hoeft er geen rekening gehouden worden met bestaande teelt. Gaat het om een bestaande kas, dan kan dit een grote rol spelen. Veilige installatiemogelijkheden van binnen of van buiten uit kunnen dan een groot verschil maken. Moeten de ramen openstaan bij installatie of juist dicht? In warme maanden is dat laatste bij bestaande teelt vaak niet wenselijk voor langere tijd.

7. Hoeveel onderhoud heeft jouw systeem nodig? Zoals bij elke oplossing zijn er ook bij gaas bepaalde onderhoudsvoorschriften. Afhankelijk van de keus die je maakt is er meer of minder onderhoud. Zaksystemen kunnen sneller vervuilen, terwijl harmonicasystemen vaak vuilafstotend zijn. Ook hier is nader onderzoek zeker de moeite waard, ook het ene zaksysteem is het andere niet.

8. Wat zijn je financieringswensen? Terugverdientijd speelt natuurlijk een grote rol in je financieringsbehoefte. Misschien financier je je investering volledig zelf of trek je extern kapitaal aan. Inmiddels zijn As-a-Service gaassystemen ook beschikbaar als een alternatief op bepaalde locaties. Daar kun je de besparing op je operationele kosten door een gaasoplossing vaak matchen met een vast bedrag per maand wat je voor een gaasoplossing inclusief onderhoud kwijt bent. Zeker een overweging waard!

Kies het juiste systeem
Het navigeren door de complexe markt van gaasoplossingen vereist dus een zekere mate van kennis en onderzoek. Door prioriteit te geven aan kwaliteit, duurzaamheid en de specifieke behoeften van je gewassen, kun je een investering doen die niet alleen de gezondheid en productiviteit van je gewassen ten goede komt, maar ook op de lange termijn financieel voordelig is. Een zorgvuldige selectieproces kan de kans op teleurstellingen aanzienlijk verminderen en zorgen voor een succesvolle integratie van gaas in je teeltpraktijken. Laat je altijd goed informeren over de verschillende mogelijkheden.

Bijdragen aan de transformatie naar een gezondere en milieuvriendelijkere voedselproductie
Samengevat, het gebruik van gaasoplossingen in kassen biedt veel voordelen voor telers. Het draagt bij aan de vermindering van het gebruik van schadelijke pesticiden, maakt plagen beheersbaar, ondersteunt biodiversiteit en biedt een duurzame oplossing voor gewasbescherming. Terwijl de wereld zich meer bewust wordt van de noodzaak voor duurzamere teelt, staan gaasoplossingen voorop in de transformatie naar een gezondere en milieuvriendelijkere manier van voedselproductie.

Voor meer informatie:
Holland Gaas
Marcel Schulte
T: +31 6 12 506 246
m.schulte@hollandgaas.nl
www.hollandgaas.nl/en

Publicatiedatum: