Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Net dat innoveren en uitproberen vind ik zo fijn aan mijn beroep"

Voor het derde jaar teelt Kristof Vandorpe van Vandogro deze winter serrebloemkool. Het oogsten startte begin december en gaat door tot eind mei, nadat half maart voor het laatst geplant is.

De trage teelt bevalt de West-Vlaamse teler wel, maar een trage teelt houdt ook een risico in. Eén foute beslissing levert langer nadelige gevolgen op. Een grote uitdaging is water, legt de teler uit in een interview met SuperMAG. Op een winterse, zonnige dag bestaat altijd het gevaar dat hoewel de plant om water vraagt het de dag nadien toch teveel blijkt als het weer grijs is buiten.

Meer kleurtjes
De bloemkool van de teler die vroeger nog teeltadvies aan collega-telers gaf gaat naar BelOrta. Tientallen telers voeren er serre-bloemkool aan bij de coöperatie, vertelde Guy Jennes, Supervisor Verkoop Groenten, begin dit jaar nog op dit kanaal.

Bloemkool is als energiearme teelt bij een bepaalde groep telers nog altijd goed in beeld, ziet hij. "Vanwege het oplopen van de kostprijs voor energie de afgelopen periode zijn telers op zoek gegaan naar energiearme teelten." Een tweede fenomeen waarop Guy wijst is een stijging van de gemiddelde leeftijd van telers in België en Nederland. "Onze serrebloemkooltelers hebben uitgebreide ervaring in de groenteteelt en kunnen bijgevolg vaak uitpakken met een schat aan kennis en vakmanschap, hetwelk enkel bijdraagt aan de topkwaliteit van ons product."

Kristof teelt naast de serrebloemkool ook nog een beetje Romanesco. De decoratieve groente met geelgroene kleur en torentjesvorm is nog weer wat exclusiever. Volgend jaar wil hij ook oranje en paarse bloemkolen gaan telen in zijn kas. "Net dat innoveren en uitproberen vind ik zo fijn aan mijn beroep."

Publicatiedatum: