Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe ontwikkelingen in Floating Systeem op Fruit Logistica

Het Floating Systeem, kortweg het telen van gewassen op substraathoudende kweektrays die drijven op een laag van 30 centimeter water, heeft de afgelopen jaren een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Het teeltsysteem onderscheidt zich volgens de ontwikkelaars door eenvoud, flexibiliteit en verscheidenheid aan gewassen dat geteeld kan worden op dit systeem. Het systeem is eenvoudig op te schalen en levert een planbare en kwalitatief goede teelt van baby leaf, teen leaf, krop sla en kruiden. In de Verenigde Staten van Amerika is het systeem USDA Organic gecertificeerd.

Light4Food is de complete turnkeybouwer en systeemintegrator voor deze teelttechniek en automatisering. Projectontwerpen worden gemaakt op basis van efficiëntie in teelt en in de operationele processen. Daarin is er bijzondere aandacht voor hygiëneaspecten in deze processen. Vanuit een ontwerp bouwt het bedrijf machinelijnen waarin eigen machines gefabriceerd worden als ook machines van andere leveranciers geïntegreerd worden tot complete turnkey verwerkingslijnen die op locatie worden geïnstalleerd.

In de afgelopen jaren heeft Light4Food projecten van klein tot groot gebouwd in Europa en Noord-Amerika. Zo werd recentelijk in de Verenigde Staten van Amerika een project van 8 hectare opgeleverd.

In de tussentijd is Light4Food aan de slag gegaan met het verder ontwikkelen van het systeem. Daarover meer in dit artikel.

Floater-ontwikkeling
Sinds 3 jaar heeft Light4Food een samenwerking met de startup Triple Green Innovation (TGI). TGI ontwikkelt en produceert maatwerk floaters. Door deze samenwerking worden nieuwe floaters ontwikkeld die zowel optimaal voor de teelt als optimaal voor de mechanisatie zijn. Niels Jacobs van Light4Food zegt daar over: “Door deze samenwerking kunnen we snel inspelen op nieuwe marktvragen. Zo hebben we recentelijk een nieuwe floater geïntroduceerd en geleverd aan verschillende projecten die onafhankelijk is van opkweeksystemen. De floater kan verschillende potjes, pluggen en substraten dragen. Handig voor kleinere telers die niet over een eigen plant opkweek beschikken.”

Spinazie telen op water is een uitdaging

Nieuw ontwikkelde floaters worden in de testfaciliteiten van Light4Food, de Indoor GrowHow Facilities, getest voordat ze in de praktijk gezet worden. “Dat is ideaal”, zegt Bram Kuipers van Triple Green Innovation. “Zo kunnen we direct teeltgegevens verzamelen van nieuwe floaters en de floaters testen in de machines van Light4Food voor een effectieve handling.”

In de faciliteiten is Light4Food ook al meer dan 10 jaar bezig met de hydroponic teelt van spinazie. Een uitdagende teelt voor een teelt op water. Niels Jacobs: “Door nieuwe inzichten komen we steeds dichter bij de oplossing om jaarrond spinazie te telen op hetzelfde water.”

Floateronderzoek in de testfaciliteit van Light4Food

Nieuw baby- en teenleaf Floating Systeem door middel van paper plugs
De afgelopen 2 jaar heeft Light4Food in samenwerking met TGI een nieuw systeem ontwikkeld voor teenleaf, babyleaf en kropsla. Door gebruik te maken van kleine paper plugs in een speciaal ontwikkelde floater, kunnen de eerste weken van de groeicyclus op een hoge dichtheid plaatsvinden. De paper plugs worden gemaakt door de machines van partner Ellepot. De opkweek kan optimaal in een opkweekcel of een aparte kasafdeling plaatsvinden.

Light4Food Floating Systeem voor de teelt van babyleaf, teenleaf, kropsla en kruiden

Met een optimaal ontwikkeld lichtspectrum voor plantopkweek worden sterke planten gemaakt. Na de opkweekperiode worden de paper plugs in een floater overgezet. Niels: "De efficiëntie van het floating systeem maakt met deze ontwikkeling een grote slag. De resultaten laten een opbrengstverhoging van 20% zien terwijl er 75% minder substraat verbruikt wordt ten opzichte van de sleuvenfloater." Deze ontwikkeling is inmiddels veelvuldig getest in de testfaciliteit van Light4Food en is nu klaar voor de praktijk.


Light4Food Floating Systeem voor de teelt van babyleaf, teenleaf, kropsla en kruiden

Floater handlingrobot
De laatste stappen naar een volledig geautomatiseerd floating systeem zijn inmiddels ook gezet. Light4Food ontwikkelde het ‘push-systeem’ dat floaters in vijvers verplaatst zodat het “first-in, first-out”-proces automatisch plaatsvindt.

Als de teeltcyclus klaar is, liggen de floaters op het einde van de vijvers. Tot op heden werden deze floaters door mensen uit de vijvers gehaald en in het transportkanaal naar de verwerkingsruimte gelegd. Maar ook die stap is inmiddels geautomatiseerd.

Light4Food Floater Handling Robot

Light4Food ontwikkelde voor deze arbeid een Floater Handling Robot die autonoom de floaters uit de vijver haalt en in het transport kanaal legt. Niels: “Als de robot de rij floaters geleegd heeft, communiceert hij naar het pushsysteem dat het restant van de vijver naar het einde van de vijver getrokken kan worden. Als de floaters weer op de plek liggen, dan komt er weer een seintje van het pushsysteem naar de robot dat die weer aan de slag mag gaan.” De handlingcapaciteit van de robot is afgestemd op de snelheid van de oogst processen.

De Floater Handling Robot staat al enkele maanden operationeel mee te draaien op een project van 2.5 hectare en is nu beschikbaar voor de markt.


Light4Food Floater Handling Robot

Mobiele oogstmachine
Naast de oogstmachines die geïntegreerd is in volledige productielijnen, heeft Light4Food ook mobiele oogstmachines ontwikkeld voor het oogsten van trays, mobiele goten en teelttafels. Deze oogstmachines kunnen gemakkelijk over een bestaand transportsysteem gezet worden.

Light4Food Harvester voor goten, floaters en teelttafels tot 1.8 meter breedte

De oogstmachines zijn ontwikkeld voor het oogsten van ‘Ready to Eat’-gewassen en voldoen aan alle voedselveiligheidsstandaarden. De oogstmachines kunnen bladgewassen als kropsla, Romaine sla, babyleaf, teenleaf en kruiden oogsten. Daarnaast is deze machine ook geschikt voor microgreens en cressen. De oogstmachines staan inmiddels bij meerdere kastelers en indoor farms wereldwijd.

De oogstmachine kan oogsten en het product afvoeren in verschillende breedtes van 10 cm tot 180 cm. Van teeltgoot tot complete teelttafel.


Light4Food Harvester voor goten, floaters en teelttafels tot 1.8 meter breedte

Mobiele wasmachine
Naast de industriële floaterwasmachine, heeft Light4Food een kleinere wasmachines ontwikkeld voor het leeghalen en het wassen van verschillende type floaters. Dit zijn wasmachines die achter de oogstmachine geplaatst worden of los staand gebruikt kunnen worden. Het afval dat uit de floaters komt wordt met een apart afval transportsysteem afgevoerd naar een container of een substraat recycling systeem. Deze kleinere wasmachine is op meerdere projecten ingezet met teelt oppervlakte tot 1 hectare.

Light4Food wasmachines

Fruit Logistica
Light4Food staat van 7 t/m 9 februari op de Fruit Logistica in Berlijn in in hal 3.1/A.40. Daar zijn de laatste ontwikkelingen, video’s en informatie te vinden. Interesse in meer informatie of een bezoek aan de Test Faciliteit van Light4Food? Plan een bezoek via: sales@light4food.com

Light4Food wasmachines

Voor meer informatie:
Light4Food
sales@light4food.com
www.light4food.com

Publicatiedatum: