Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Burk Metzger van Prospiant:

"Slatelers kunnen het beste hun kosten verlagen om duurzaam te blijven"

De Noord-Amerikaanse markt van kassla wordt elk jaar competitiever. "Efficiënter organiseren van slateelt helpt je operationele kosten te verlagen en zo op de lange termijn duurzamer te blijven," vertelt Burk Metzger, algemeen manager groenteteelt bij Prospiant. Samen met Tony Abbas, directeur businessontwikkeling, bespreekt Burk nieuwe technieken in een webinar.

Mobiele Gootsystemen (MGS)
"Met verplaatsbare gootsystemen kunnen telers planten dichter op elkaar zetten en zo meer opbrengst per vierkante meter realiseren met lagere kosten," vertelt Tony. "MGS gesloten systemen zijn goten om planten tijdens de verschillende teeltfasen te verplaatsen." In een volledig geautomatiseerd systeem zaait een robotzaaier zaden direct in pluggen of goten, en de MGS verplaatst ze vervolgens naar de juiste plek.

Zodra de stekken opkomen, verplaatst het systeem ze naar een vermeerderingsgebied waar ze een sterk wortelsysteem kunnen ontwikkelen. Na de vermeerdering transporteert het systeem de goten gevuld met jonge slaplanten naar het groei- of teeltgebied. De goten bewegen van de ene kant van de kas naar de andere kant. Naarmate de planten voller worden en meer groeiruimte nodig hebben, past het systeem de afstand tussen de goten automatisch aan. Nadat het personeel de planten hebben geoogst, reinigt en steriliseert het systeem de goten voordat ze naar het zaaigebied worden teruggebracht.

Volgens Tony ontstaan er een aantal voordeel wanneer planten op afstand van elkaar worden gezet. "Telers kunnen de lucht onder de plant laten circuleren waardoor er een verbeterde luchtcirculatie ontstaat. Daardoor wordt een goede groeiomgeving gecreëerd. Telers kunnen ook de teelt per vierkante meter maximaliseren door planten dichter op elkaar te zetten."

ETFE-deksystemen als alternatief voor glas
"ETFE-deksystemen zijn een alternatief voor glas als kasbedekking. Ze zijn goedkoper omdat ze minder wegen en een hoge lichttransmissie hebben," vertelt Burk. "ETFE-deksystemen zijn bestand tegen orkanen, aardbevingen, hagelstormen en harde winden." Wanneer hard glas breekt en tussen het gewas valt, is dat gevaarlijk. "Daardoor moet een groot aantal planten verwijderd worden wat het opruimen duur en ingewikkeld maakt."

ETFE-panelen versplinteren niet. "Vooral voor telers in afgelegen gebieden zijn de panelen interessant omdat ze makkelijk te repareren en te onderhouden zijn. Die telers hebben namelijk moeilijk toegang tot service." Boal Systems biedt een ETFE-deksysteem aan onder de merknaam F-Clean voor het type Venlo kas. "F-Clean heeft een hoger percentage licht- en UV-transmissie dan glas, polyethyleen of polycarbonaat. Vuil en puin kunnen makkelijk verwijderd worden en het glas is verkrijgbaar in heldere versies."

Geavanceerde klimaatconditioneringsoplossingen
"Het onderhouden van de ideale kastemperatuur is belangrijk om de knapperigheid, smaak, grootte en mate van versheid van de gewassen te garanderen. Dit kan echter kostbaar zijn," vertelt Burk. "We kunnen innovatieve op maat gemaakte oplossingen creëren om constante, gelijkmatige klimaatconditionering te bieden om de gewaskwaliteit en opbrengsten te verhogen tegen de laagst noodzakelijke kosten voor productie. Met behulp van nieuwe techniek zoals absorptiekoelers, warmtepompen en ventilatoren kunnen we het ideale kasklimaat per gewas en per locatie bepalen."

Een klimaatcorridor kan daarbij helpen. Telers kunnen daarmee lucht trekken uit het interieur of exterieur van de kas met behulp van luchtbehandelingsunits en kruisstroom warmtewisselaars. "Dit geeft hun de kans om de keuze te maken tussen lucht van binnen of van buiten of een combinatie van beide. Daardoor kan er energie bespaard worden."

Absorptiekoeling gebruikt restwarmte om koelcapaciteit te creëren
Telers gebruiken vaak hun aardgasboilers voor CO2-aanvulling in het voorjaar of de zomer door een deel van het rookgas in de kas te verspreiden." Absorptiekoelers kunnen gebruikmaken van de restwarmte die door de boilers wordt gegenereerd om het warme water om te zetten in koud water", vertelt Tony. "Overtollig koud water dat niet wordt gebruikt om te koelen op het moment kan worden opgeslagen in een waterbuffertank om later te gebruiken."

De kostenbesparingen door absorptiekoeling verschillen per locatie en nutsvoorziening. Het kan voordelen bieden wanneer het kasklimaat te warm en te vochtig is voor traditionele verdampingskoeling. "Soms komen we situaties tegen waarin de koelinstallatie niet werkt tijdens piekuren (4 uur per dag)."

Tony vertelt dat watergekoelde koelinstallaties aanzienlijk efficiënter zijn dan luchtgekoelde koelinstallaties. "Bij een absorptiekoeling is het niet noodzakelijk om een CO2-systeem te installeren of vloeibare CO2 toe te passen. Telers hebben minder kosten en meer energiebesparingen."

Besparingen
Voor het succesvol runnen van een kas zijn niet alleen de startkosten of investeringen, maar ook de operationele kosten en de eindresultaten belangrijk. "We vinden het belangrijk om tools en techniek aan te bieden die telers op dit moment en in de toekomst concurrerend en winstgevend laat zijn," concludeert hij.

Klik hier voor de volledige “Lettuce Cultivation 101” webinar.

Voor meer informatie:
Prospiant
5513 Vine St,
Cincinnati OH 45217
info@prospiant.com
www.prospiant.com

Publicatiedatum: