Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Windhoos rond Sint-Katelijne-Waver haalt kas neer

Bij een windhoos tussen Sint-Katelijne-Waver en Putte woensdagmiddag zijn tenminste twee telers ernstig getroffen. Bij Paulanco is de schade heel groot. De teler is in 1 minuut tijd 40 jaar levenswerk kwijt, horen we aan de telefoon.

"Om 16:33 uur kwam de windhoos over. Eén kas is helemaal neer. De kas is twee meter verschoven. In de andere kas ligt in zes brede kappen het glas er helemaal uit. De constructie is ingestort. In andere delen is het glas er ook uit. Ook de achterkant is eruit."

Het is een opsomming van de schade door de Agnes, vrouw van teler Paul Houtmeyers, waarbij door de telefoon de pijn en de schrik goed te voelen is. Wonder boven wonder zijn er geen gewonden gevallen bij het bedrijf. "Ik was net tien minuten uit de kas. Er was geen personeel aan het werk. De tomatenplanten gingen vandaag komen."

Bij de teler komt de verzekering donderdagmiddag langs. Een drone vloog al over het bedrijf. Kassenbouwers zijn gecontacteerd. Overal ligt glas. "We horen nog steeds stukken vallen. Ook ons reserveglas is kapot."


Vlaamse media kwamen in de loop van de dag ter plekke en delen beelden, zoals hier bij lokale omroep RTV.

Lokaal
Even voor 17:00 uur trok de windhoos over het gebied. Daken werden losgerukt en puin vloog in het rond. Bij daglicht wordt vandaag de schade in het gebied verder opgemaakt. Paulanco lijkt op basis van de eerste berichten bij daglicht donderdagochtend het grootste getroffen tuinbouwbedrijf te zijn. Verder zou ook een kleinere serre van een half hectare koud glas flink getroffen zijn.

Waar de ene teler getroffen is, haalt een ander opgelucht adem. "Het is heel lokaal geweest", laat een collega uit de buurt weten. "Eén kas is ernstig geraakt, maar 500 meter verderop is er bij een andere kas geen ruit uitgegaan."

Woningen getroffen
Vlaamse media maakten gisteravond al melding van grote schade. De windhoos trok, even voor 17:00 uur, over een gebied tussen Sint-Katelijne-Waver en Putte. De windhoos trok vanaf Wavervelden richting Dijk, Molenstraat en zo door richting Waversesteenweg, Kapelstraat en Lierbaan in Putte.

Over een strook van zo’n 4 kilometer werden de daken van heel wat woningen gerukt, meldt de gemeente Sint-Katelijne-Waver. Vanwege schade werd de Waversesteenweg/Molenstraat afgesloten voor alle verkeer.

Een veertigtal woningen is getroffen. Twee woningen zijn niet bewoonbaar, de bewoners worden opgevangen door familie.

De gemeente Sint-Katelijne-Waver heeft, samen met de gemeente Putte, een infolijn geopend voor getroffenen. De infolijn is donderdag en vrijdag te bereiken tussen 9 en 17 uur op het nummer 015 79 36 60.

Bronnen: eigen verslaggeving / VRT / gemeente Sint-Katelijne-Waver

Publicatiedatum: