Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Martijn Vernooij, Bosman Van Zaal:

"De cannabismarkt wordt volwassen, er worden meer grote projecten opgezet"

Ondanks dat het nog een jonge en nieuwe sector is, heeft cannabis al een lange weg afgelegd. Martijn Vernooij, Technisch Verkoopadviseur bij Bosman Van Zaal, ziet de cannabismarkt volwassen worden en de projecten groter worden. “In het verleden was het voor ons lastig om serieuze ondernemers eruit te filteren. Veel ondernemers klopten bij ons aan zonder kennis om legale cannabis te telen. Nu is er meer kennis en weten mensen beter wat ze willen", vertelde hij afgelopen najaar.

Bosman Van Zaal heeft in de loop der jaren cannabistelers geholpen hun teelt te optimaliseren. Uiteenlopend van faciliteiten met een volledige bedekte, gecontroleerde teelt (CEA) in Zuid-Afrika tot verwarming, ventilatie en aircosystemen (HVAC) in Noord-Amerika. "Op de groeiende cannabismarkt gelden een heleboel regels die voortdurend veranderen. We hebben veel ervaring in de sector, dus we snappen de uitdagingen waar cannabistelers tegenaan lopen."


Martijn Vernooij

Van nalatenschap naar legaal
Voordat Martijn bij Bosman Van Zaal kwam, was hij 20 jaar lang bloementeler. “Met die ervaring heb je een beeld hoe grootschalige teelt eruit kan zien. Als je alleen ervaring hebt als legale cannabisteler, is het een uitdaging om die teelt uit te breiden.”

“Jaren geleden was dat een uitdaging die mensen onderschatten,” zegt Martijn. Nu de cannabissector volwassener wordt, ziet Martijn een toename in de kwaliteit van projecten. Toch mag de invloed van ervaren cannabistelers niet worden onderschat. “Wanneer je cannabistelers laat samenwerken met telers die ervaring hebben met grootschalige teelt, kan een succesvol project gestart worden."

Efficiënter worden
Projecten zijn van hogere kwaliteit geworden en daarom is efficiëntie in de teelt belangrijker geworden, legt Martijn uit. “Tijdens de
'green rush' waren de faciliteiten die gebouwd werden duur. Daardoor stegen de productiekosten exponentieel. Nu de inkomsten zijn gedaald willen telers efficiënter worden. Automatisering kan telers daarbij helpen. Geautomatiseerde systemen kunnen oogsten en water geven en de tijd die overblijft kan gebruikt worden voor andere taken.

Telers overtuigen om te investeren in efficiëntere oplossingen is nog steeds een uitdaging. “Er zijn veel teeltmethode, dus telers kiezen soms voor een goedkopere optie. Toch hebben we het al meerdere keren meegemaakt dat ze uiteindelijk bij ons terugkomen. Soms kan de keuze voor een goedkopere, minder kwalitatieve methode uiteindelijk duur uit te pakken.”

Teeltmethoden
Cannabis telen kan binnen, in een kas, of buiten. Dat is afhankelijk van de locatie, grootte en financiële middelen. Martijn legt uit dat het belangrijk is om na te denken van wat voor kwaliteit het eindproduct moet zijn.

“Als je bloemen wilt kweken met GMP-kwaliteit, dan kun je dat het beste binnen doen. Bij GMP gaat het er om, dat nauwkeurig is vastgelegd hoe en onder welke omstandigheden een product wordt gemaakt. Je kan de omgeving controleren en bent niet afhankelijk van het weer. Maar binnen kweken is duur, dus dat kan een uitdaging zijn.

Als je een product kweekt dat wordt gebruikt voor extracten, kun je dat beter in een gesloten kas doen. Dat is goedkoper," stelt Martijn. In gebieden waar de grondprijs hoog is, is vertical farming een goede oplossing. “Vooral in Noord-Amerika is verticale farming in de loop der jaren populairder geworden. In Europa is de cannabismarkt net op gang gekomen, maar we krijgen al aanvragen om vertical farms te bouwen in Zwitserland en Portugal."

Op dit moment is Bosman Van Zaal druk bezig met één van de gelicentieerde telers in het Nederlandse Gesloten Coffeeshopketen Experiment. “We bouwen een vertical farm voor Aardachtig, die deels binnen en deels in een kas is. In sommige van de indoorteeltruimten is de teelt al gestart. Aardachtig wil recreatieve cannabis van hoge kwaliteit leveren die duurzaam en biologisch geteeld is.”



Bosman Van Zaal biedt verschillende systemen voor cannabisteelt. Verbeterde verwarming, ventilatie en airco (HVAC) moet energie-efficiëntie in de tuinbouwsector garanderen. LED verlichting in plaats van HPS verlichting verbetert de teelt. Softwaretools, zoals ISAL en Polariks, monitoren op plantniveau tijdens het hele teeltproces.

Voor meer informatie:
Bosman Van Zaal
sales@bosmanvanzaal.com
www.bosmanvanzaal.com