Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
René van Zijp over OWAC’s volgende stappen in de agrisector op Aruba:

"Kassen koelen met oppervlaktezeewater, de oplossing voor de Caribische agrisector"

Tholen - Het is inmiddels al weer 15 jaar geleden dat Tony van Sprang, eigenaar van Omega Engineering, de ‘Ocean Water Assisted Cooling’ (OWAC) technologie ontwikkelde. De techniek gebruikt oppervlaktewater uit de zee om gebouwen te koelen in de tropische regio, en wordt al ruim 9 jaar zeer succesvol gebruikt op Curaçao. Het wordt onder anderen gebruikt voor hotels, luchthavens, ziekenhuizen, winkelcentra en kantoren en realiseert een terugloop van energiekosten voor gebouw koeling van wel 75 procent.

De OWAC-technologie heeft inmiddels al internationale erkenning gekregen en is drie prijzen toegekend tussen 2017 en 2023, waaronder die van ‘Energy Engineer of the Year’ voor de Caribische/Latijns Amerikaanse regio. Nu kijkt Tony samen met zijn kompaan René van Zijp welke richtingen zij nog meer uit kunnen met de techniek. Een belangrijke markt waar Tony en René aan denken en waar OWAC nog wel eens de grootste impact kan gaan hebben is de agrisector.

Even in het kort, OWAC is een techniek die het oppervlakte zeewater opneemt en via de 'hyper efficiënte chiller' door het achterliggende systeem laat gaan. Deze duurzame technologie en werkwijze werkt onder meer op basis van ionisatie en gebruikt geen chemicaliën. Een secundair watercircuit word dan gebruikt om gebouwen te koelen, waarna het zeewater, licht opgewarmd, weer terug de zee in gaat.

Dit ionisatieproces is bij die terugkeer belangrijk, en is een van de vele bestandsdelen van de techniek voor beheersing van biovervuiling. Je zou kunnen zeggen dat de bio-organismen er tijdelijk door worden lamgelegd en als het dan weer terug de zee in gaat komen de bio-organismen weer op gang. Er gaat dus niks dood, en zoals gezegd, worden ook geen schadelijke chemicaliën toegevoegd. Ook werken de bewegende delen van de door Omega Engineering ontworpen chillers op basis van magnetisme in plaats van olie.

De agrisector op de eilanden
In de loop der jaren zijn er meerdere initiatieven geweest om agrisector aantrekkelijker en efficiënter te maken. Het warme klimaat van de regio vormt echter een uitdaging voor kassenbouw, en de schaarste aan water op de eilanden, even als het enorm kalkhoudende grondwater, verergert deze beperkingen. Om zelfvoorzienend te zijn in een regio met specifieke beperkingen, zijn efficiënte water- en koelsystemen essentieel.

Het koelen van de kassen helpt niet alleen tegen de hitte, maar door het temperatuurverschil tussen binnen en buiten creëer je ook een kringloop van condensaat in de kas waar je dan weer je gewassen mee kunt voeden. Dit zou een groot deel van het voedselprobleem op de eilanden oplossen en zo kunnen ze gaan van een dure import naar comfortabele export positie. De prijs van verse groente in de supermarkten kan naar beneden zodat mensen voor een acceptabele prijs aan gezond eten kunnen komen, iets dat volgens René nu toch echt een steeds grotere rol gaat spelen op de eilanden.

Nederlandse focus op energietransitie
Donderdag 19 oktober, ging René al in gesprek met TNO op Curaçao. Hij was hier uitgenodigd om te bespreken wat ze kunnen bijdragen aan de energietransitie. Maar uit het gesprek met TNO bleek iets dat René al eerder had opgemerkt; de focus vanuit Nederlands ligt enorm op het genereren van energie. Maar volgens René en Tony is dat dus een denkfout.

“Ja, je moet energie genereren uit natuurlijke bronnen zoals wind en zon, echter zijn die ook hier niet altijd beschikbaar, dus je blijft andere brandstoffen nodig hebben. Misschien verdwijnen die wel nooit helemaal, maar dat hoeft ook niet perse, zolang je maar je best doet om je planeet een stukje beter te maken. Stel bijvoorbeeld, je hebt 1 megawatt aan energie nodig, dan kun je duurzaam proberen om die 1 megawatt op te wekken, maar je met slimme besparingen van die 1 megawatt 0,5 megawatt kan maken. Dan hoef je minder te genereren en word het een stuk toegankelijker.”

Toen in dit gesprek de kassen met OWAC’s koeling techniek te spraken kwamen viel het René echter op dat er toch wel enthousiast werd meegeschreven. “Ik heb hierdoor wel de indruk dat we zo meteen over gaan naar veel meer projecten op het eiland, en wellicht ook dit project, die op basis van TNO onderzoek en advies ook gesubsidieerd zouden kunnen worden.”

De volgende stappen in de Cariben
“Het idee is om een kassencomplex in de zuid en noord Cariben te hebben. In de noord Cariben zijn we hier al ver mee, op Sint Eustatius, en voor zuid Cariben was het Curaçao of Aruba voor ons, maar ik zie potentie in Aruba. Daar zijn recentelijk namelijk twee ministers uit eigen initiatief opgestaan en hebben aangestuurd op het tekenen van een MoU (Memorandum van overeenstemming) met ons.”

De ministers in kwestie zijn Ursell Arends en Geoffrey Wever die nu samen met Omega Engineering willen uitzoeken of het gebruik van OWAC op het eiland levensvatbaar is. Hierbij zou de overheid vooral faciliteren en geen partner in de projecten worden om een neutrale positie zonder belangen verstrengeling te behouden. “We gaan dus van red tape naar red carpet.”

“Mijn volgende stap in dit verhaal is om te spreken met de agri-organisaties op Aruba. We willen ons concept aan hun introduceren omdat we de lokale agrariër niet voorbij willen gaan in dit alles. Ze moeten betrokken kunnen raken bij dit initiatief, daarom zijn we ook van plan mensen op te leiden zodat ze de techniek optimaal kunnen gaan gebruiken. Wij willen het dus echt doen met iedereen, en dan bedoelen we ook letterlijk met iederéén op het eiland.”

De implementatie van OWAC creëert niet alleen werkgelegenheid, maar biedt ook kansen voor jongeren om een carrière in de landbouw te verkennen. Op dit moment zijn ze daarom bij Omega Engineering al flink bezig met twee partijen Nederlandse bedrijven aan het initiatief te verbinden die vooral een opleidende functie naar de lokale agrariër zullen krijgen.

De gesprekken met de telers op Aruba zullen naar alle waarschijnlijkheid eind november plaats vinden waarna er dus meer duidelijkheid is over de toekomst van OWAC op Aruba en in de agrisector.

Voor meer informatie:
René van Zijp
Omega Engineering
Sparrenweg 14, Curaçao
Tel.: +5999 6731317
WhatsApp: +31 627446496
r.vanzijp@omega-engineer.com
http://omega-engineer.com/