Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
verband met muizen?

Bontvirus blijft opsteken in derde komkommerteelt

Tholen - In de eerste twee komkommerteelten van dit jaar is het komkommerbontvirus slechts beperkt gesignaleerd, maar half september was het toch weer raak. De leden van FrisKom bespraken afgelopen week het mogelijke verband met het grote aantal meldingen van muizenoverlast.

Actuele onderwerpen uitdiepen was in maart een groot succes op de ledenvergadering van FrisKom. Afgelopen week stonden er weer een tweetal op de agenda naast huishoudelijke aangelegenheden.

Bontvirus
Dit jaar waren er vanaf half september veel meldingen van planten met bontvirus. Het gaat hierbij om de derde teelt, die circa half juli was geplant. Opvallend aan de situatie is dat het zo'n twee maanden na planting in beeld kwam en dat er zo goed als zeker geen besmetting was in de voorgaande twee teelten. "Bont kwam voorheen op veel tuinen voor en mogelijke bronnen van besmetting zijn bijvoorbeeld fusten of vogels die eerst op een bedrijf waren waar wel bontvirus voorkwam", vertelt Joop de Hoog. "Wat nu opvalt, is het grote aantal meldingen van muizen in o.a de kas. Bij de grote schoonmaak van en in de kas zijn er ook in de grond de nodige muizennesten in de grond gevonden." Daarom concluderen ze mogelijk een verband tussen de muis en het bontvirus. "Alert zijn op de aanwezigheid van muizen is dus noodzaak."




Muizenschade in de kas. Foto via Van Eck Bedrijfshygiëne, actief in de bestrijding van de knaagdieren.



Arbeid in de komkommers
Op deze avond stond ook de arbeid in de komkommerteelt centraal. "Het gaat dan niet alleen om het aantal gemaakte uren per ha, maar ook om de uitgaven aan arbeid en de arbeidsvergoeding van de ondernemer(s)", vertelt Joop. "Zo is uit te rekenen wat de arbeid per komkommer of per kilo kost, in centen en zelfs delen ervan en zelfs na de komma."

Het aanwezig zijn van vakbekwaam personeel is hierbij noodzakelijk. Hieronder valt ook het opleiden en controle uitoefenen. "Door altijd op de juiste tijd het werk te doen komt dit niet alleen ten goede aan de plant, productie en vruchtkwaliteit, maar ook wordt hierdoor minder energie verbruikt."

Friskom en Horticoop
Op deze vergadering is ook besloten om eind februari weer naast verenigingsnieuws ook actuele teelt of techniek ontwikkelingen te bespreken. Op deze "ouderwetse" gewasavond werd ook besloten om voor de komende 3 jaar met Horticoop in zee te gaan wat betreft de inkoop van biologie en chemie. Bij de keuze tussen de inschrijvers werden er diverse afwegingen gemaakt. Naast prijs ging het om herkomst van de biologie, mogelijkheden van aflevering, begeleiding en service.

Voor meer informatie:
Joop de Hoog
Friskom
Telefoon 06 - 53679103