Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rechtzaak over aspergesorteermachine

De Nieuw-Zeelandse onderneming Oraka heeft een rechtszaak rondom het patent op een aspergesorteermachine gewonnen en zal een schadevergoeding van €2,6 miljoen ontvangen. Oraka-eigenaar, Michael Schwarz, ontwikkelde met de Oraka Grader, begin tachtiger jaren, de eerste automatische aspergesorteerlijn. 

Schwarz vroeg fabrikant Napier&Die om een systeem van sorteerbakken te vervaardigen, waarmee de asperges via een transportband naar de Oraka sorteermachine verplaatst worden. Er ontstond echter een geschil tussen Oraka Technologies, concurrent Geostel Vision en onderdelen van Napier Tool&Die over het copyright op de aspergesorteerbakken van de machine. In 2001 richtten Paul Daynes en Gordon Robertson de firma Geostel op, waaraan Napier Tool&Die onderdelen leverde. Robertson was vertegenwoordiger bij Oraka en Daynes ontwikkelde de software voor de Oraka Grader. Vanaf 2001, zou Geostel een exacte kopie van het Oraka sorteersysteem zijn gaan vervaardigen, waarbij Napier Tool&Die het patent van het Schwarz sorteersysteem geschonden zou hebben.

In 2013 ging Napier Tool&Die in beroep tegen de uitspraak dat het patent aan Oraka toebehoorde. In april besliste de rechtbank in Auckland echter in het voordeel van Oraka en kreeg Oraka Technologies een schadevergoeding van €2,6 miljoen toegekend, voor de geleden verliezen.
Publicatiedatum: