Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Franse teler transformeert kas door deze 1,5 meter te verhogen

Het duurt een paar maanden voordat een kas gebouwd is, maar het verhogen van een kas duurt een paar weken. Dat heeft de Franse tomatenteler Eric Cescatti van Gie ervaren. Afgelopen winter werd de kolomhoogte van zijn vier hectare grote kas verhoogd van drie en een halve meter naar vijf meter. Jacco de Graaf legt uit hoe Dool France met behulp van een pneumatisch vijzelsysteem de faciliteit in kleine stappen verhoogde en hoe het personeel hierbij assisteerde.

Eric Cescatti en Jacco de Graaf in de gerenoveerde kas

Wanneer de foto's bekeken worden valt meteen het verschil op. Het lijkt alsof er een compleet nieuwe kas staat. De kas, voorheen drie en halve hectare met substraatmatten op de grond, is bijna compleet veranderd. Dankzij de extra anderhalve meter hoogte is het teeltbedrijf voorbereid op de toekomst.

"Rond het jaar 2000 werden kassen niet zo hoog gebouwd als tegenwoordig. Nieuwe rassen vereisen meer hoogte en telers geven de voorkeur aan het telen op goten zodat ze water kunnen hergebruiken en het werk in de kassen makkelijker maken," vertelt Jacco. Maar het gaat verder dan dat. Hogere kassen dragen ook bij aan de luchtcirculatie onder de goten en aan een uniformer klimaat. "Verdampende planten brengen vocht in de lucht. Met een grotere kas kan dit vocht over meer lucht worden verdeeld. Met hetzelfde aantal planten stijgt de relatieve vochtigheid veel langzamer. Kortom, een hogere kas zorgt voor een consistenter klimaat. Een bijkomend voordeel is dat je minder ventilatie nodig hebt en ook dat schimmels zoals meeldauw minder kans hebben om te gedijen."

Het is niet verrassend dat telers kiezen voor steeds hogere kassen. Ook is het niet verrassend dat de nieuwe kassen er compleet anders uitzien dan die van twee decennia geleden. Het bouwen van een nieuwe kas kost veel geld, tijd, arbeid en middelen. Juist in deze tijd zijn al deze factoren belangrijk. Daarom is T.C. van den Dool, het moederbedrijf van Dool France, al vele jaren actief in het verhogen van kassen. Jacco doet dit de laatste jaren in Frankrijk. "Hier ligt ook veel nadruk op hergebruik. Een bestaande kas hergebruiken is natuurlijk veel ecologischer dan een nieuwe bouwen."

Een ander belangrijk punt is dat het veel sneller gaat wat resulteert in minder teeltverlies. Dit gebeurde ook bij Gie Batanères. De gevels zijn gerenoveerd en uitgebreid met sandwichpanelen. Daar ziet de kas er weer als nieuw uit. Deze klus was in acht weken geklaard. "Daarbij is de hoogte verhoogd en zijn de deuren vervangen door hogere deuren. Daardoor is de toegang tot bepaalde machines makkelijker. Verder zijn de oude kolommen vervangen door wit gecoate kolommen."

Een opvallend aspect van het project is dat het personeel van het bedrijf deelnam aan de klus. Dit draagt ook bij aan de snelheid. "En het is goed voor zowel het personeel als de teler dat het werk ononderbroken kan doorgaan." Al met al een opmerkelijk project, vertelt Jacco. "We zijn de eigenaar van deze kas, de heer Eric Cescatti, dankbaar voor zijn vertrouwen in ons."

Voor meer informatie:
Jacco de Graaf
Dool France
[email protected]
www.doolfrance.fr

Publicatiedatum: