Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"kwekersrechtsysteem China beter laten aansluiten Nederlandse praktijk"

Plantum, Agentschap NL en cluster van veredelingsbedrijven tekenen convenant uitgangsmaterialen China

Op 25 juni jl. hebben Plantum, Agentschap NL en verschillende veredelingsbedrijven het Partners for International Business (PIB) convenant uitgangsmaterialen China getekend. Het convenant heeft als doel om het kwekersrechtsysteem in China beter te laten aansluiten bij de Nederlandse praktijk, het vestigingsklimaat van Nederlandse bedrijven in China te verbeteren en duidelijkheid te krijgen over toegang tot en gebruik van genetische bronnen uit China en Nederland.


Ondertekenaars PIB convenant uitgangsmaterialen China

Voedselzekerheid en voedselkwaliteit staan hoog op de Chinese politieke agenda. Verder neemt de levensstandaard van een groot deel van de Chinese bevolking van 1,3 miljard mensen toe, zodat er steeds meer interesse is voor kwalitatief hoogwaardige sierteeltproducten. Beide punten zorgen er voor dat er in China een belangrijke groeimarkt voor kwalitatief goed zaaizaad en plantgoed is voor de land- en tuinbouw. Naar verwachting zal de markt voor plantaardig uitgangmateriaal in de tuinbouw (groenten en sierteelt) uitgroeien naar 300 miljoen euro in 10 jaar tijd.

Nederlandse bedrijven uit de sector uitgangsmateriaal zijn al aanwezig in China, maar ervaren enkele belangrijke bedreigingen voor het maximaal penetreren van deze interessante markt. Het is daarom belangrijk om deze bedreigingen gezamenlijk te adresseren, zodat de marktkansen werkelijk gerealiseerd kunnen worden en de Nederlandse bedrijven beschermd kunnen worden tegen oneerlijke concurrentie zodat hun positie verder kan worden uitgebouwd. Daarom is er een project opgezet onder het PIB programma.

Allereerst wordt gewerkt aan een sterker kwekersrechtsysteem met verbeterde aanvraagprocedure, uitbreiding van de lijst van te beschermen gewassen en afspraken over handhaving. Ten tweede wordt er gesproken met de Chinese overheid over het vestigingsbeleid waarbij Nederlandse bedrijven altijd een meerderheidsbelang zullen houden. Als laatste moet er meer duidelijkheid verkregen worden over de toegang tot en het gebruik van genetische bronnen uit China.

Het driejarig project valt onder het PIB programma van de Nederlandse overheid. Het PIB programma heeft als doel om samenwerkingsverbanden van Nederlandse bedrijven, met name uit de topsectoren, te positioneren op voor Nederland kansrijke markten en om Nederlandse bedrijven via een gestructureerde aanpak internationaal op de kaart te zetten. Het programma is gericht op een gecombineerde inzet van private en publieke middelen ter versterking van de Nederlandse concurrentiekracht.

Deelnemers aan het PIB convenant uitgangsmaterialen China zijn de Nederlandse overheid inclusief de Landbouwraad in China, het Agentschap NL en Plantum met een aantal voortrekkers, te weten Dekker Chrysanten, Deliflor, Enza Zaden, Fides, Moerheim Bejing Horti Science & Technology Co Ltd, Nunhems, Rijk Zwaan, Rijnplant, Royal van Zanten en Sande Breeding BV. Voor de verschillende deelprojecten van het convenant wordt er samengewerkt met Naktuinbouw (kwekersrecht) en het Centrum Genetische Bronnen Nederland (CGN). Om het project ook in China goed te laten landen is er een nauwe samenwerking met verschillende ministeries, lokale overheden en onderzoeksinstituten in China.

Publicatiedatum: