Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zeeland Seaports boekt 20 miljoen af op WarmCO2

Om WarmCO2, het bedrijf dat warmte en CO2 van Yara aan glastuinbouwbedrijven bij Westdorpe levert, tot eind 2014 overeind te houden is vanuit Zeeland Seaports en Yara Sluiskil een overbruggingskrediet van 10 miljoen euro nodig.
"Zeeland Seaports heeft er vertrouwen in dat voor WarmCO2 de
crisis te overbruggen is en wil daarvoor een geldlening
verstrekken van € 6.500.000. Yara verstrekt een geldlening van €3,5 miljoen", staat in het jaarverslag van Zeeland Seaports. Daarnaast boekt Zeeland Seaports 20 miljoen euro af op WarmCO2 en € 6 miljoen op de glastuinbouwgronden. De deelneming in WarmCO2 was voor het bedrijf een verliespost van €6 miljoen.

In het jaarverslag staat het als volgt uitgelegd:

Zeeland Seaports en Yara Sluiskil hebben een samenwerking onder de naam WarmCO2 met als doel de ontwikkeling van glastuinbouw te ondersteunen met het verstrekken van warmte en CO2. N.V. Zeeland Seaports staat direct voor € 65 mln garant voor de financiering van de deelneming WarmCO2. In de verzelfstandigingsovereenkomst en de garantie- en dienstverleningsovereekomst is vastgelegd dat het primaire risico voor de financiering bij N.V. Zeeland Seaports ligt en het secundaire risico bij de gemeenschappelijke regeling. De garantie is gebaseerd op de in 2009 opgestelde businesscase rekening houdend met mogelijke risico's. Echter, de volloop van het glastuinbouwgebied in Terneuzen verloopt mede als gevolg van de economische crisis die ook de tuinbouwbranche zwaar treft, teleurstellend. In 2012 is daarom een impairment test uitgevoerd op de activa van WarmCO2. Dit heeft geleid tot een afwaardering van de activa in 2012 met € 20,3 miljoen.

Het aandeel van Zeeland Seaports in het negatieve vermogen van WarmCO2 (als gevolg van de gestelde garantie) is als voorziening opgenomen. Aangezien Zeeland Seaports en Yara Sluiskil hebben besloten tot een aanvullend overbruggingskrediet van € 10 miljoen, is de continuïteit van WarmCO2 tot eind 2014 gewaarborgd.

"Binnen de KGE WarmCo2 doen zich een aantal risico's voor. Doordat de uitgifte aan tuinders in het glastuinbouwgebied achterblijft bij de prognose zijn de resultaten tegenvallend. Hierin ligt ook het belangrijkste risico, de resultaten zijn in grote mate afhankelijk van de volloop van het glastuinbouwgebied", schrijft Zeeland Seaports in het jaarverslag. "De bedrijfswaarde van de kasstroomgenererende eenheid WarmCO2 is bepaald op basis van een aantal scenario's. Uit deze scenario's kan worden geconcludeerd dat, op basis van de continuïteitsveronderstelling, de bedrijfswaarde voldoende is om de boekwaarde van de materiële vaste activa (ad € 33.903.000) te dekken. Indien de veronderstelde groei in de scenario's niet wordt gerealiseerd zal een verdere bijzondere afwaardering van de materiële vaste activa niet te voorkomen zijn.


bron: Zeeland Seaports
Publicatiedatum: