Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
27 draadloze AgriSensys-sensoren meten homogeniteit bij Vereijken Kwekerijen

“Je wilt verschillen uit de kas houden; een afwijking sluipt er zo in”

Tholen - Tussen de tomatenplanten van Eric Vereijken van Vereijken Kwekerijen hangt een klein, blauw kastje: een sensor van het AgriSensys-systeem van Wireless Value. Elke vijf minuten wordt de luchtvochtigheid en temperatuur in de kas gemonitord. In totaal hangen er 27 sensoren. “In een week zit 168 uur in een werkweek maar veertig”, verklaart Vereijken. “Een afwijking sluipt er zo in. Hoe gelijkmatiger het klimaat in je kas, hoe makkelijker het telen is.”


Eric Vereijken van Vereijken Kwekerijen

Bij Vereijken Kwekerijen worden op vijf locaties (35 hectare) Campari's geteeld, die als Tasty Tom de markt op gaan. Eric Vereijken werkt met het draadloze sensorsysteem AgriSensys van Wireless Value. In zijn kassen hangen 27 sensoren, die elke vijf minuten de luchtvochtigheid en temperatuur meten. De informatie van de sensoren wordt via het basisstation met verschillende grafieken inzichtelijk gemaakt. Online is de ontwikkeling van de luchtvochtigheid en de temperatuur terug te zien, maar ook de ziektedruk in de kas. Dat kan aangepast worden aan de gewenste periode. “Als je er voor gaat zitten, ben je er wel even aan bezig”, bekent Vereijken. “Je wil toch zo veel mogelijk verschillen uit de kas halen. Onze tomaten worden snel te grof, zeker als je een koude hoek in de kas hebt. Dan kunnen we ze niet meer als Tasty Tom verkopen”, vervolgt hij. “Aan het begin van de teelt zie je goed wat er gebeurt met een plant, maar later sluipt een afwijking er meer in. Zeker ’s nachts heb je minder goed in de gaten wat er gebeurt. Je ziet pas achteraf waar het anders was, welke planten beter zijn gegroeid. Dat wil je voorkomen en daar heb je nu de gegevens voor.” Meten van homogeniteit van het klimaat is belangrijk omdat je zo maximale productie kan bereiken.




Bas Visser van Wireless Value met het basisstation van het AgriSensys-systeem

Bas Visser van Wireless Value kan het verhaal van Vereijken alleen maar beamen. Hij merkt dat er zowel in oude als in nieuwe kassen met het systeem gewerkt wordt en dat ook binnen Het Nieuwe telen er veel belangstelling voor is. “Hoe gelijkmatiger het klimaat, hoe zuiniger je kunt stoken en hoe beter de productie. En zoveel werk is het niet om 25 sensoren op te hangen”, verwijst hij naar de optimale meetsituatie, die door de WUR is vastgesteld: 25 sensoren per hectare.” De ondergrens ligt rond de tien sensoren per hectare. Toch komt Vereijken uit met 27 sensoren voor een areaal van 35 hectare. “We sjouwen ze nogal eens heen en weer”, legt hij uit. “Als we een hoek zien die te veel afwijkt, maken we compartimenten.” Zo wordt het net verkleind en wordt zichtbaar waar het probleem zit.




Met het systeem kunnen verschillende grafieken gemaaktworden. In de grafieken over de demokas van Wireless Value is de homogeniteitvan het klimaat te zien (uitvergroting grafiek homogeniteit),het vochtpercentage,de ziektedruken de temperatuurin relatie tot de vochtigheid.

Vereijken teelt belicht en onbelicht en werkt sinds 2011 met het AgriSensys-systeem. Daarvoor was hij ook al aan de slag met sensoren in de kas. “Maar die moest je ophalen en uitlezen en dan zag je pas achteraf wat er gebeurd was. Nu zijn we continu verbonden. Wat er vannacht gebeurt, zien we ’s ochtends en daar kunnen we meteen op inspelen.” Daarnaast wordt er overlegd over de teeltwijze. “De teeltmannen delen hun ervaringen: hoe ze de installatie gebruiken of wat aanpassingen van de installatie voor resultaten geven. Ik steek er liever vooraf tijd in, dan dat ik achteraf de problemen ga oplossen.”


Voor meer informatie:
Wireless Value B.V.
Waanderweg 30a
7812 HZ EMMEN
Tel: +31 591 633200
Fax: +31 591 631197
e-mail: bas.visser@wirelessvalue.nl
www.wirelessvalue.nl