Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
wat de groententeelt kan leren van de sierteelt

Verticaal ventileren: “Hogere opbrengst en lager energieverbruik”

Tholen - In de Nederlandse sierteelt is verticaal ventileren al behoorlijk gebruikelijk, maar in de glasgroententeelt is de techniek nog relatief onbekend. “Door de lucht terug het gewas in te blazen, voorkom je een dood klimaat”, vertelt Henk de Groot van Nivola. Bovendien komt de warmte terug in het gewas en kan er geteeld worden met een lagere minimumbuistemperatuur. “Een energiebesparing van zo’n 10 tot 15 procent”, schat hij. 


Links Henk de Groot, rechts de Nivolator. De Nivolator is standaard afgesteld op een kashoogte tot 6 m2, maar de schoepen zijn instelbaar.

Een grote, witte ventilator draait rustig aan het kasdek en een zacht briesje waait door rozenkas Bostiflor in Maasland . “De lucht wordt schuin naar beneden geblazen”, vertelt Henk de Groot van Nivola, terwijl hij naar de Nivolator wijst. “Daardoor wordt een groter oppervlakte bereikt.” De Nivolator is een verticale ventilator die warme, droge lucht vanaf het kasdek het gewas in blaast. Via de boven- en onderzijde van het apparaat komt de lucht in de ventilator. Zo ontstaat een homogeen kasklimaat, zowel wat CO2 als wat temperatuur betreft. Daarnaast zorgt de luchtstroming door het gewas en over de bodem voor een snelle afdroging, waardoor de kans op schimmels zoals botrytus sterk afneemt.



Met rook wordt de luchtverplaatsing in de kas zichtbaar gemaakt. De lucht komt via de onder- en bovenzijde in de ventilator en wordt schuin weggeblazen. Daardoor is de luchtverplaatsing laag als de lucht het gewas raakt (minder dan 0,5m/s) en ontstaat een groter bereikt oppervlakte (250 m2 per Nivolator).


Dood klimaat

Wordt normaal de minimumbuis gebruikt om vochtophopingen tussen het gewas weg te stoken, met de Nivolator is dat niet meer nodig. De stroom lucht, deels droog en afkomstig van boven de schermdoeken, voert het vocht weg. “Je voorkomt dat er een dood klimaat ontstaat”, legt De Groot uit. “Daarnaast wordt ook de opgestegen warmte terug het gewas in geblazen. Kortom: je activeert de plant.” In kassen met belichting wordt bovendien niet alleen het licht, maar ook de warmte-uitstraling van de lampen gebruikt. Al met al zorgt de Nivolator voor een energiebesparing van zo’n 10 tot 15 procent, vertelt De Groot. “In gerbera’s wordt gesproken over een besparing van zelfs 20 tot 30 procent, maar daar willen we niet vanuit gaan.” Door de energiezuinigheid komt de Nivolator in aanmerking voor EIA-subsidie.


Met een rookmachine wordt duidelijk zichtbaar hoe de lucht over het gewas verdeeld wordt en circuleert

Onderzoek

Het idee van verticale ventilatie is al jaren oud en ook Nivola had het benodigde apparaat hiervoor in huis. Toch is het bedrijf pas sinds een jaar of zes hier mee in de tuinbouw aan de slag. Dat kwam na een onderzoek in samenwerking met Hoogendoorn en de WUR Glastuinbouw. Sindsdien is het bedrijf met de Nivolator weer actief in de tuinbouwsector. In de sierteelt wordt het apparaat al gebruikt in diverse gewassen en ook diverse groentenzaadveredelaars hebben de machine hangen. “Nunhems, Syngenta, Enza”, somt De Groot op. “En in het Verenigd Koninkrijk werken ook verschillende glasgroententelers met de Nivolator.” Toch is er in Nederland pas een groententeler met de techniek aan de slag. “Onbekendheid”, verklaart De Groot. “We kunnen wel vertellen hoe het zit, maar we merken dat telers veel meer geloven van de resultaten van hun buurman. Zodra er een teler de Nivolator heeft geplaatst, kunnen we bijna zeker wat telefoontjes uit de buurt verwachten.”

Voor meer informatie:
Henk de Groot
Nivola BV
Heereweg 23a
2161 AC Lisse
tel: +31 (0)252 466400
fax: +31 (0)252 466406
nivola@nivola.nl
www.nivola.nl