Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minder schaduw in kas dankzij insectengaas in cassettevorm

Tholen - Nu zitten er nog zakken insectengaas in de kas van Kees Hoogervorst en Arno van Steekelenburg van Syngenta, maar binnenkort komt daar verandering in. Op de Tuinbouw Relatiedagen Gorinchem tekende het tweetal bij Screen4Seasons voor plaatsing van nieuw insectengaas dat sluit als een cassette. “Hiermee krijgen we meer zon binnen.”

 

Kees Hoogervorst en Arno van Steekelenburg van Syngenta bij Paul Barendse en Ron Groeneveld van Screen4Seasons

Zaken doen op een beurs: het gebeurt nog. Op de stand van Screen4Seasons tekenden Kees Hoogervorst en Arno van Steekelenburg van Syngenta het contract voor plaatsing van insectengaas in cassettevorm op de teeltlocatie van 1,4 hectare in De Lier. “Nu hebben we zakken in de ramen”, vertelt Hoogervorst. “Die zijn behoorlijk versleten en is het tijd voor iets nieuws.” Het insectengaas van Screen4Seasons wordt om de buitenkant van het raam heen geplaatst. “Bij het oude gaas zitten twee grote elastieken in het midden. Als de ramen dicht zijn, zorgt dat voor veel schaduw”, vult Van Steekelenburg aan. “Dit gaas wordt om het raam heen geplaatst en vouwt op één plek op. Daardoor krijgen we meer zon binnen.”
 


Paul Barendse van Screen4Seasons legt uit hoe dat werkt: “Het lichtverlies wordt beperkt doordat het systeem precies wordt ingebouwd op het luchtraam- en kasdekprofiel. Het vormvaste, vouwbare gaas wordt als een complete cassette op het dak van bestaande Venlo kassen gemonteerd.” Bijzonder aan dit systeem is de gepatenteerde hoekafwerking. “De hoeken worden op maat gemaakt, waardoor de lamellen teruglopen van 16 stuks lamellen aan de voorzijde tot 2 stuks lamellen in de nok. Daardoor ontstaat geen frictie bij het scharnierpunt van het luchtraam en voorkom je glasbreuk en sluitproblemen”, vertelt Barendse. “En het geeft een veel betere ventilatie dan de traditionele hoekafwerking waarbij alle lamellen doorlopen tot in de nok.”
 

En tekenen!

Voor de zaadveredelaars is goed insectengaas onmisbaar. “Niet alleen voor de witte mineervlieg, maar ook om kruisbestuiving te voorkomen”, legt Van Steekelenburg uit. “We kruisen alles met de hand. Zelfs één hommel kan daarin al veel schade aanbrengen. Die moet zeker buiten blijven.”
 
Voor meer informatie
Screen4seasons
Kamperfoelie 29
2671 NJ Naaldwijk
THE NETHERLANDS
info@screen4seasons.nl