Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Benjamin Richel, Richel Greenhouse:

"Glazen kassen zijn niet beter dan plastic kassen, de tijden zijn veranderd"

Bij de bouw van een nieuwe kas rijst er altijd een belangrijke vraag: moet het een glazen of een plastic kas worden - wat is de beste optie en waarom? Volgens Benjamin Richel van Richel Greenhouses hebben nieuwe innovaties en mogelijkheden het verschil tussen de twee materialen verkleind. "Welke kas geschikt is, is afhankelijk van de competenties en ambities van de teler. Een glazen kas is vandaag de dag niet beter dan een kunststof kas. De tijden zijn veranderd."
 
"In de jaren '60 maakten nieuwe innovaties, dankzij hoge lichttransmissie en duurzaamheid, het gebruik van polyethyleen folie om kassen te bedekken, mogelijk", vertelde Benjamin Richel. "Vandaag de dag is meer dan 85% van 's werelds kassen poly. Poly-kassen worden meer in zuidelijke landen gebouwd met low-tech-apparatuur en glazen kassen meer in de noordelijke landen met high-tech-apparatuur."


 
Volgens Richel zijn moderne poly-kassen een heel goed alternatief voor glazen kassen. "Moderne poly-kassen bevatten tegenwoordig meer volume en leveren goede productiecijfers dankzij hoge lichttransmissies, terwijl ze aan de andere kant energie besparen dankzij het gebruik van dubbele deklagen en andere energiebesparende technieken. Bovendien bieden poly-kassen het voordeel van diffuus licht tegen een kleinere economische investering."



"Anderzijds biedt een glazen kas een betere directe lichttransmissie en een droger klimaat, omdat het condenswater makkelijker evacueert", voegt Richel toe. "Telers in Nederland zullen blijven investeren in dit type kassen. In andere noordelijke landen genieten glazen kassen nog steeds de voorkeur, maar er is wel sprake van succesvolle ervaringen met state-of-the-art poly-kassen in Scandinavië en Rusland. In Scandinavië zijn de energiekosten een grote factor waarom telers voor poly-kassen kiezen met dubbel gevulde folie."



Voor telers in zuidelijke landen raadt Richel heel duidelijk poly-kassen aan. "In zuidelijke landen zoals Turkije en Mexico werden sinds eind jaren '90 glazen en poly kassen met high-tech-apparatuur gebouwd en begon er een nieuwe soort tijdperk in deze landen. In dit soort klimaten lijken poly-kassen betere beleggingsrendementen te geven. Ze bieden een beter klimaat, diffuus licht en een betere ventilatie, vooral wanneer er insectennetten worden gebruikt. Een ander pluspunt is de aantrekkelijke en de voordeligere investering: 20 tot 30% minder op de hele investering", aldus Richel.

Hij verduidelijkt: "Glazen kassen lijken uitdagender te zijn om te runnen onder hoge temperaturen en een hoge zonnestraling en laten geen extra productie toe om de hogere investering te rechtvaardigen. Daarom neigen Mexicaanse telers, die beide technologieën gebruikten, naar het investeren in poly."



Eén nadeel van poly is dat de folie elke drie tot vijf jaar vervangen moet worden, afhankelijk van de zonnestraling. Voor beide typen kas is licht een belangrijke factor: zowel glazen als poly-kassen moeten regelmatig worden gewassen. De lichttransmissie van folie is echter tussen de 89 tot 92%. Voor standaardglas is dat 89 tot 90% en voor de nieuwste, duurste glastypen met een anti-reflecterende coating is het tot zelfs 96%."


 
Richel sluit zijn pleidooi voor poly-kassen af door te zeggen dat het vaak meer een kwestie is van de denkwijze van telers. "Sommige telers kiezen voor glas omdat ze niet bekend zijn met hoogwaardige mogelijkheden die er vandaag aanwezig zijn", zei hij. "Maar wij, en andere Europese fabrikanten, kunnen voor heel erg goed poly-kassen zorgen die totaal niet onder doen voor glazen kassen."

Voor meer informatie:
Richel Greenhouse
Benjamin Richel
www.richel.fr

Alle foto's te dank aan Richel Greenhouse.
Publicatiedatum: