Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mario Cardelli van PV-kassenbouwer ArtigianFer:

"Italië: "Schaduw over toekomst zonnepanelen op kassen"

Er hangt een grote, donkere schaduw over de toekomst van de kassen met zonnepanelen, ook wel bekend als PV-kassen. Volgens Mario Cardelli, eigenaar van ArtigianFer Srl, kan het wegvallen van de subsidies op de zonne-energie fataal zijn voor de industrie. "Vorig jaar zijn de tarieven flink gedaald. Ze liggen nu zeventig procent lager dan vijf jaar geleden. We weten niet wat de toekomst ons brengt."

Met een marktaandeel van zeventig procent in Italië, is ArtigianFer een van de marktleiders in Europa op het gebied van zonnepanelen op kassen. "Tachtig procent van de PV-kassen die de afgelopen vijf jaar zijn gebouwd, staan in Italië", vertelt Mario. "De meeste daarvan zijn door ArtigianFer gebouwd. Natuurlijk worden er ook in andere landen PV-kassen geplaatst: in Frankrijk, Duitsland en Griekenland bijvoorbeeld. In de meeste grotere projecten is ons bedrijf betrokken. Dus je kunt inderdaad wel zeggen dat we een van de grote spelers zijn op dit gebied."



"De eerste PV-kassen zijn in 2008 in Italië gebouwd. We zijn van oorsprong kassenbouwers en hebben daar meer dan dertig jaar ervaring in", vertelde Cardelli. "We ontwerpen en verkopen diverse kasstructuren, van Poly tot Venlo." In 2007 startte de Italiaanse overheid met het subsidiëren van zonne-energie. "Daardoor raakten we geïnteresseerd in het bouwen van kassen met PV-modules op het dak. Dat resulteerde in de eerste prototypes in Midden- en Zuid-Italië."




Met meer dan honderd hectare in de daaropvolgende jaren kon ArtigianFer spreken van booming business. "We deden verscheidene projecten in 2009, 2010 en 2011 met PV-kassen (type S.T.O Solar), met vijftig procent PV en vijftig procent glas op het dak. In die periode konden de telers dankzij de subsidies van de overheid meer geld uitgeven aan hun kas."



S.T.O. Solar : Venlo-kas met PV-modules

In 2011/12 besloot de Italiaanse overheid drastisch in de subsidies te snijden om de overheidsuitgaves flink te verlagen. Cardelli: "Jammer genoeg wel ja, van de subsidie bleef niet eens de helft over. Daarom ontwikkelden we een goedkopere kasstructuur, gebouwd van polyethyleen en pv-modules op het dak (de Termolux Solar). De kosten daarvan zijn veel lager dan die van de glazen kas, die telers de kans gaf gebruik te maken van PV tijdens de teelt."



Termolux Solar: Poly greenhouse with PV modules

Nu niet meer zeker is hoe de subsidies er in de toekomst uitzien, zoekt ArtigianFer naar nieuwe exportmarkten voor de PV-kassen. "Momenteel zijn we nog niet erg actief in het buitenland. We hebben wat grote projecten gedaan in Frankrijk, onder andere in Toulouse en Cassairgues (nabij Marseille) bij een aardbeien- en een tomatenteler. Maar het klimaat is anders dan in Italië, dus we wachten af hoe het gewas zich gedraagt en de oogst zich vormt. De eerste resultaten zijn veelbelovend en dat geeft ons hoop dat het mogelijk is PV ook buiten Italië in de tuinbouw te gebruiken. Wie weet wat de toekomst ons brengt."

Voor meer informatie:
ArtigianFer Srl.
Mario Cardelli
Via Francesca Vecchia, 23
51010 S. Lucia Uzzanese - Pistoia
Tel: +39-(0)572-451197
Fax:+39-(0)572-453444
E-mail : ma.cardelli@artigianfer.com
www.artigianfer.com

 



Publicatiedatum: