Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zoutreductie bij HAK vrijwel afgerond

Groentenconservenproducent HAK is in 2008 begonnen met een traject om te voldoen aan de normen die de voedingsmiddelenindustrie zichzelf heeft opgelegd om het zoutgehalte in producten met 30% te verlagen. In 2012 is het traject zo goed als afgerond. Hak streeft overigens naar een zoutreductie van 30% over het totale productenpakket, omdat sommige producten bij een te grote zoutvermindering eenvoudig niet meer smaken. Andere producenten van vers verwerkte groenten binnen de branchevereniging voor groente- en fruitverwerkers VIGEF hebben de normen zoals HAK die hanteert, overgenomen.

Het voordeel voor HAK is dat zout in zijn producten slechts één functie heeft: smaak. Het dient niet mede als conserveringsmiddel, zoals bij vleeswaren of voor textuur, zoals bij brood. In de zomer van 2009 is begonnen met de stapsgewijze zoutreductie bij de zomergroenten. "We wilden niet in een keer naar een reductie van 30%. De consument moest in stapjes wennen aan het geherformuleerde product, want als de stap te groot is, is het risico dat de consument zelf extra zout gaat toevoegen of dat de consument overstapt op een zouter alternatief", zegt Ilse van der Voort, productontwikkelaar bij HAK.

Receptuurproducten

Bij een groot aantal enkelvoudige groenten is alleen het zoutgehalte verlaagd, omdat er niets anders wordt toegevoegd. Bij receptuurproducten zoals rode kool en rode bieten waar behalve zout ook andere smaakmakers zoals azijn en kruiden inzitten, moest het bedrijf aan de gehele receptuur sleutelen om de smaak weer goed in balans te krijgen. "Rode bieten zoetzuur en rode kool-varianten zijn onze echte HAK-receptuurproducten, daar waren we voorzichtiger mee wat betreft de smaak."

Hoger dan de streefnorm

Voor doperwten, wortelen en witte bonen in tomatensaus is HAK boven de streefnorm van het Voedingscentrum uitgekomen. "We waren veel te bang dat mensen zouden afhaken. Of meer zout toevoegen vergeleken met wat wij zouden toevoegen." HAK onderhoudt nauw contact met het Voedingscentrum in de hoop hen te overtuigen dat de norm niet is, mede omdat het aandeel zout in het voedingspatroon van de consument uit groente slechts 3% is.

Geen alternatieven

HAK heeft ook het effect van zoutalternatieven onderzocht om eventueel een nog lager zoutgehalte te halen. "We zijn over geen enkel alternatief positief wat betreft de smaak. Bovendien past het niet bij onze producten om een extra declaratie toe te voegen in de vorm van een gistextract, aroma of een of meerdere mineraalzouten. Nu voegen we over het algemeen alleen wat zout, suiker en water toe."

bron: VMT
Publicatiedatum: