Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
proef als opstap naar grootschalige wierenteelt in offshore windparken

Zeebouw in strijd tegen ruimtedruk

Tien kilometer ten westen van Texel test een samenwerkingsverband - met energieadviesbureau Ecofys als hoofduitvoerder - sinds maart 2012 een onderwatertuin voor de teelt en oogst van zeewier. Als de proef op open zee slaagt, vormt dit een belangrijke stap op weg naar grootschalige wierenteelt tussen de fundamenten van offshore windmolenparken.

De proef met de zeetuin is mede mogelijk met steun vanuit de SBIR-regeling van het ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie, die wordt uitgevoerd door Agentschap NL. Het project bevindt zich momenteel in de tweede fase van de SBIR-regeling, die zich richt op de ontwikkeling van de innovatie.



De testmodule bestaat uit een constructie van 20 bij 20 meter, die met kabels in de zeebodem is verankerd. Verticale boeien houden het geheel op ongeveer 2 meter onder de waterspiegel. Binnen de constructie zijn horizontaal vier netten van 10 bij 10 meter gespannen, die dienen als hechtplaats voor de wieren.
 

Alternatief voor land-gebaseerde biomassaproductie

“Op dit moment is de productie van biomassa – voor voedsel maar bijvoorbeeld ook voor energie – vooral land-gebaseerd”, zegt Anouk Florentinus van Ecofys over de achtergrond van het project. “We zien wereldwijd dat de druk op land aanzienlijk toeneemt. Zozeer zelfs dat wij denken dat dit uiteindelijk niet houdbaar is. In onze optiek is het daarom belangrijk alternatieven te ontwikkelen, onder meer door de productie van biomassa naar zee te verplaatsen. De teelt van zeewier is daar een voorbeeld van.”

Voor veel doeleinden bruikbaar

Zeewier leent zich voor menselijke en dierlijke consumptie. Bovendien bevatten de wieren bijzondere eiwitten en mineralen, waardoor ze interessant zijn voor bijvoorbeeld de farmaceutische industrie. Daarnaast zijn ze geschikt voor de productie van biobrandstof. “Tegelijkertijd”, zegt Florentinus, “spelen wieren ook een rol bij het terugwinnen van kostbare nutriënten – fosfaten bijvoorbeeld - die in de landbouw gebruikt worden en uiteindelijk uitstromen naar zee. Zeewier is voor heel veel doeleinden bruikbaar en met zeewierteelt kun je het landbouwsysteem in een heel nieuw jasje steken.”

Onderzoeksvragen

Met de proef willen de onderzoekers vragen beantwoorden als: hoeveel wier gaat zo’n tuin opleveren? Kan de constructie een zware storm doorstaan? En: hoe reageert het zeeleven op de aanwezigheid van zo’n tuin? Florentinus: “Wanneer de proef slaagt, is dat een belangrijke stap op weg naar commerciële exploitatie met name op locaties voor offshore windmolenparken. Daar is scheepvaart en visserij al verboden.” Momenteel vindt monitoring van de zeetuin plaats. Hopelijk zal einde zomer de eerste wieroogst worden binnengehaald.


Stichting Noordzeeboerderij

“Het is nu vooral een zoektocht naar investeerders”, antwoordt Florentinus op de vraag hoe de commerciële toekomst eruitziet. “De eigenaren van windmolenparken zijn daarbij wat ons betreft de meest logische partijen.” Mede met het doel potentiële investeerders te interesseren, is de stichting Noordzeeboerderij opgericht. “Die stichting maakt zich ook sterk voor het op één locatie bundelen van verschillende – ook buitenlandse – initiatieven op het gebied van zeebouw. Dat maakt het mogelijk minder ‘versnipperd’ onderzoek te doen en verschillende teeltsystemen beter met elkaar te kunnen vergelijken.”

Meer informatie
SBIR
Publicatiedatum: