Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vijf vragen en antwoorden over anthocyaan

In hoofdras Stayer RZ ontstonden in 2010 voor het eerst problemen met anthocyaanverkleuring. De verschillen tussen bedrijven zijn echter groot en er zijn diverse teeltmaatregelen die het verschijnsel kunnen tegengaan. In dit artikel wordt aan de hand van vijf vragen de rol van anthocyaanverkleuring in de paprikateelt besproken.


Wat is anthocyaan?

Anthocyaan wordt van nature aangemaakt in heel veel verschillende soorten planten. De stof zorgt bijvoorbeeld voor het rood worden van bladeren van bomen in de herfst en voor de blauwe kleur van bessen. Ook de zeer kenmerkende kleur van een rode kool wordt veroorzaakt door anthocyaan. Anthocyaan behoort tot de groep
van antioxidanten, waarvan algemeen wordt aangenomen dat ze goed zijn voor de gezondheid van de mens.

Welke rol speelt anthocyaan in paprika?

Ook paprikaplanten vormen anthocyaan. De mate hiervan verschilt per ras en wordt ook beïnvloed door teeltomstandigheden. Wanneer er in het voorjaar bijvoorbeeld paarsverkleuring ontstaat op de stengel, wordt dat veroorzaakt door anthocyaan. Vaak is dit een teken van kracht, zodat we zeggen: ‘De plant heeft over’ of ‘We kunnen sneller telen’. De aanmaak van anthocyaan is een reactie op stress, om de plant te beschermen tegen de gevolgen van die stress.

Wat zijn de nadelen van anthocyaan?

Anthocyaan komt niet alleen voor op de plant en de vruchtstelen, maar helaas soms ook op de vrucht. In rode paprika zien we dit meer dan in gele paprika. Hier is het echter moeilijker zichtbaar en daardoor geen probleem. Aan Stayer zien we dat het in gele paprika wel een probleem kan zijn. Anthocyaan wordt vooral zichtbaar op de vrucht in het geval van een (te) generatieve gewasstand. De verkleuring is daarom met name te zien aan planten langs de gevel en het betonpad.

Wat kan een teler doen aan anthocyaan?

  • Zorg altijd voor voldoende groei
  • Geef ruim voldoende water
  • Zorg er altijd voor dat de vruchten een goede bladbedekking hebben
  • Voorkom plantbelastingen van meer dan 50 vruchten per m2
  • Kies er bij te hoge plantbelastingen voor om vrucht te dunnen
  • Gebruik op dagen met een scherpe zon het schermdoek
  • Overweeg bij een erg generatief gewas om te krijten
  • Bescherm planten langs de gevel en het betonpad (scherm of krijt)

Wat doet Rijk Zwaan aan anthocyaan?

Rijk Zwaan is ervan overtuigd dat het anthocyaanprobleem met bovenstaande maatregelen kan worden verminderd. Hoewel anthocyaanverkleuring op de vruchten ook dit jaar weer voorkomt, zijn de problemen duidelijk minder groot dan op enkele bedrijven in 2010. Ondanks dat het een zeer generatief en productief voorjaar was, met soms gevaarlijk hoge plantbelastingen. Rijk Zwaan blijft uitgebreid onderzoek
doen naar vruchten met anthocyaanverkleuring. Het doel is om nog beter in kaart te brengen op welke manier – bijvoorbeeld via voeding – anthocyaanverkleuring te beïnvloeden is. Hoewel anthocyaanverkleuring via veredeling wel weg te selecteren is, is het de vraag of dat gewenst is. Anthocyaanverkleuring is immers een natuurlijk proces, dat als indicatie voor stress ook een belangrijke signaalfunctie heeft. Minder stress betekent een betere productie en kwaliteit.

Bron: Seeds & Services Paprika, Rijk Zwaan
Publicatiedatum: