Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verse broccoli gezonder dan voedingssupplementen

Tholen – Kruisbloemigen groenten, zoals broccoli, bloemkool, spruiten en kool, bevatten hoge concentraties glucosinolaten. Deze stoffen worden in het lichaam omgezet in isothiocyanaten, die bekend staan als anti oxydanten en krachtig anti-kankerverwekkend zijn. De belangrijkste isothiocyanaat van broccoli is sulforafaan. Veel consumenten die geen kool eten zijn op zoek naar voedingssupplementen die ook deze stoffen bevatten. Volgens onderzoek aan de universiteiten van Oregon en Ohio is de biologische beschikbaarheid van deze natuurlijke in kool voorkomende stoffen sulforafaan en erucin, die bekend zijn als kanker reducerend, in supplementen ‘dramatisch lager’, dan in verse kool.

De onderzoekers wijzen hierbij op de inactiviteit van het enzym myrosinase in de supplementen. Myrosinase is het enzym dat glucosinolaten omzet in isothiocyanaten. De enige bron voor die omzetting voor dit enzym is de plant zelf of onze eigen microflora. Onderzoek met proefpersonen heeft aangetoond dat de beschikbaarheid van sulforafaan en erucin veel lager is bij de supplementen eters dan bij de broccoli eters. Het fundamentele probleem is volgens de onderzoekers dat sulforafaan wordt gevormd in een hoge pH-omgeving. Broccoli heeft een relatief hoge pH en kan de pH van het spijsverteringsstelsel enigszins verhogen. Nader onderzoek moet uitwijzen of de consumptie van de pillen beter werken als ze ingenomen worden met melk of water in plaats van met sinaasappelsap, dat een lage pH-waarde heeft.