Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Door nu te investeren vergroot je de voorsprong zodra recessie voorbij is"

AC Hartman uitgegroeid tot groententeeltbedrijf van 40 hectare

Onder de naam Waddenglas wordt in de gemeente Franekeradeel een nieuw glastuinbouwgebied van ongeveer 200 ha ontwikkeld. De ontwikkelende partijen zijn de provincie Fryslân, de gemeente Franekeradeel en de Dienst Landelijk Gebied van het ministerie van LNV. Het bouwrijp maken van de eerste fase is volop in gang. Ondanks de recessie gaan alle werkzaamheden en de promotie van dit unieke glastuinbouwgebied gewoon door. Zodra de economische situatie verbetert ligt hier een zonnige toekomst voor initiatiefrijke ondernemers. In Noordwest Friesland zijn al tientallen tuinbouwbedrijven actief met een breed scala aan producten. Waarom zou men zich hier willen vestigen?


Willem Hartman

Willem Hartman (63) is al de tweede generatie die in Sexbierum een tuinbouwbedrijf runt. In 1969 moest het bedrijf van zijn vader in Den Haag ten gevolge van stadsuitbreiding verplaatst worden. Ze hebben toen vele locaties bezocht en vergeleken. Uiteindelijk is gekozen voor Sexbierum omdat de grond direct beschikbaar was, er een aantrekkelijke grondprijs gevraagd werd en de temperatuurverschillen geringer waren dan op diverse andere locaties. Tegenwoordig is lichtintensiteit ook een belangrijk argument: 1% meer licht betekent 1 % meer productie. De zuivere lucht en het gunstige klimaat in Noordwest Friesland zorgen voor optimale omstandigheden.

De logistieke kosten zijn voor een tuinbouwbedrijf zeer belangrijk. Hartman werkt al jaren met een 'logistiek provider' die ervoor zorgt dat vrachtwagens bijna nooit leeg naar Sexbierum komen. Hartman verzorgt voor een groot aantal bedrijven uit de directe omgeving de totale afzet zoals verwerken, inpakken en transport. Tientallen vrachtwagens rijden dagelijks dan ook af en aan bij het bedrijf.

Naast het goed gemotiveerde vaste personeel zijn tijdens de oogstperiodes ook tientallen Polen, Portugezen en Bulgaren bij het bedrijf van Hartman werkzaam. De organisatie hiervan is in handen van een eigen uitzendbureau. Ook wordt regelmatig gebruik gemaakt van personeel van de sociale werkplaats, die heel flexibel kunnen worden ingezet. Verder heeft Hartman een stageprogramma met een Agrarische Hogeschool uit Polen. “Elke drie maanden komt een nieuwe ploeg van 30 studenten hier stage lopen. Ze zijn heel gemotiveerd en spreken goed Engels, zodat er prima mee te communiceren is", zegt Hartman.

Natuurlijk heeft de recessie ook gevolgen voor het bedrijf van Hartman maar: "Door
extra motivatie van het personeel en een nog scherpere beheersing van de kosten redden we het wel. Je moet wel goed oppassen, maar door nu te investeren vergroot je de voorsprong zodra de recessie voorbij is. Wij zijn bijvoorbeeld volop bezig met een aardwarmteproject, een miljoeneninvestering. Alle voorbereidingen lopen gewoon door. Over een paar jaar is deze unieke installatie klaar."

Het bedrijf van de 'Hartmannen', veel familieleden zijn er ook in verschillende functies
werkzaam, is in de loop der jaren gegroeid tot circa 40 ha. Het is een uniek bedrijf in de regio waar vele producten zoals witlof, paprika’s, pepers en aubergines worden geteeld. Hartman: "Maar de komkommer is mijn product. Machtig: in 10 dagen van bloem tot kant en klaar product." Ondanks dat zijn werk nu uit het managen van het bedrijf met 350 f.t.e. bestaat, mag hij nog graag tussen de komkommers zijn. “We hebben een uniek bedrijf met veel verschillende werkzaamheden. De 180 vaste personeelsleden kunnen op eigen verzoek regelmatig op een andere plek aan het werk. Dit geeft afwisseling in het werk waardoor het personeel gemotiveerd en uiterst betrokken blijft."

De betrokkenheid en een gezonde dosis trots zijn dan ook merkbaar binnen dit bedrijf met de drie P’s. En dat zijn niet de pepers, paprika’s en poetsdoeken maar de duurzaamheidscriteria: People, Planet en Profit.

Bron: Groeikans, SAGNN
Publicatiedatum: