Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Trostomatentelers profiteren van samenwerking in nieuw tuinbouwgebied Harmelerwaard

Tholen – De trostomatentelers Marcel, John en Steef de Groot steken hun ambities niet onder stoelen of banken. Ze leerden de kneepjes van het vak kennen bij het bedrijf van hun vader in De Meern, bouwden in de Meern een nieuw bedrijf op een in Berkel en Rodenrijs en kochten in 2002 en 2004 nieuwe kavels om een moderne kwekerij van 15 hectare op te bouwen in Harmelen. Marcel de Groot is vol lof over het 'nieuwe' tuinbouwgebied. "De hoeveelheid licht is hier vergelijkbaar met de regio Bleiswijk en we liggen naast de snelweg. Ook is het hier geen probleem om aan personeel te komen!"



Met 6 andere tuinbouwbedrijven in de nabije omtrek participeert 'Gebr.de Groot Kwekerijen BV' in de Tuinbouwcombinatie Harmelerwaard. De 6 bedrijven legden gezamenlijk een data- gas- en elektriciteitsnetwerk aan en hebben nu in totaal 7 wkk's staan. "De in- en verkoop van elektriciteit vindt gezamenlijk plaats, maar ieder blijft verantwoordelijk voor zijn eigen kosten en inkomsten van de wkk", vertelt Marcel. "We hebben zelf een investering moeten doen van een kabel naar het 10kv-station. Die boringen onder de rijksweg krijg je niet in 14 dagen voor elkaar. Maar als het draait, is het een mooie manier om - met niet teveel inspanning - rendement te halen. De volgende stap is om te kijken naar de mogelijkheden van een eigen gasontvangststation (GOS)."



Op het volledige areaal van 15 hectare hebben de broers de trostomaat 'Capricia' staan. "De trossen van deze tomaat zijn heel mooi uniform en de kwaliteit is bijzonder goed", vertelt Marcel. "Vorig jaar hadden we we nog 5 hectare 'Mecano' staan, maar die kan bij een hete zomer qua kilo's niet zo meekomen. Volgens ons heeft de 'Capricia' iets meer potentie." De Groot ziet op dit moment geen heil in de teelt van allerlei specialty-tomaten. "Kleuren, maatjes en soortjes in overvloed. Wij blijven op het standaard-middensegment zitten!"



"Wij doen niet zoveel anders dan andere telers. We willen een goed rendement halen door een kwalitatief, goed product neer te zetten tegen een lage kostprijs. Met de inzet van wkk's kunnen we de kostprijs per kilo drukken", legt Marcel uit. De teler heeft inmiddels zijn eerste trostomaten geplukt. Vanaf volgende week verwacht hij de grotere volumes. "Maar helaas zijn momenteel de geluiden uit de handel niet erg gunstig. De prijzen liggen dramatisch laag voor de start van het seizoen!"



Voor meer informatie:
Marcel de Groot
Gebr. de Groot Kwekerijen
Heldamweg 1a
3481 GX Harmelen
Tel: 0348-404747
Fax: 0348-404740
www.gebrdegrootkwekerijen.nl