Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ReduFuse IR helpt tomaten hete Hongaarse zomer door

Toch de voordelen van diffuus licht, maar minder infrarood instraling

Na een aantal jaren ervaring met ReduFuse is tomatenbedrijf Prima Fruit overgestapt op ReduFuse IR. De coating combineert een optimale lichtverdeling met hittewering in het harde landklimaat van Slowakije.


Krisztian Kovacs van Prima Fruit

Prima Fruit, waar Krisztián Kovács tuinder is, is onderdeel van de coöperatie GreenCoop. Sinds 2006 zijn de aangesloten bedrijven bezig met een grote opmars. Het binnenlandse marktaandeel bij tomaten is inmiddels bijna de helft. Het verkoopkantoor van GreenCoop ligt in Zuidoost Slowakije, vlak bij de Donau. Aan de overkant van de rivier ligt Hongarije, een zeer interessante afzetmarkt. "Inmiddels hebben we samen 20 ha glas en gaan we weer uitbreiden", zegt Kovács.

Zijn eigen bedrijf beslaat 6 ha kassen met trostomaten en cherrytomaten. Het is een kunststuk om die goed de zomer door te krijgen. "We hebben in onze regio een erg moeilijk klimaat. In de zomer is het overdag 32 – 35 graden Celsius of meer en 's nachts 20 graden. Die omstandigheden geven een hele reeks problemen bij tomaat: neusrot, dunne koppen, dubbele trossen, blad op de trossen. Allemaal ongewenste verschijnselen die de kwaliteit en de verkoopbaarheid ernstig aantasten", zegt hij.

Optimale lichtverdeling
Er moet dus iets gebeuren om de problemen in de hand te houden. Zolang het kan, wil de teler het licht niet tegenhouden, maar sturen. "Voorheen gebruikten we daarvoor ReduFuse. Dat zorgt ervoor dat het zonlicht goed verdeeld wordt. Er treedt geen afwisseling van schaduw en felle zonnige plekken op in de kas. Juist in die zonnevlekken treedt immers lichtstress op. Verder bereikt het diffuse licht ook de onderste bladeren van het gewas zodat die meedoen met de assimilatie", vertelt de teler.

De ervaringen met ReduFuse waren goed, maar het was niet voldoende: "Je moet toch ook iets aan de hitte doen. Daarom brachten we op een gegeven moment spuitkrijt aan over ReduFuse heen. Maar dat kostte dan wel veel licht", vertelt Kovács.

Er is echter wel een manier om het moment van echte lichtwering uit te stellen, namelijk door een andere coating te gebruiken: ReduFuse IR. Mardenkro: "Deze coating weert de infrarode straling van de zon voor een flink deel en juist het infrarood zorgt voor de opwarming van het gewas. Daarnaast profiteert de teler met deze oplossing toch van de voordelen van diffuus licht."

"Drie jaar geleden zijn we op aanraden van accountmanager Jelle Hoogland van Mardenkro overgegaan op ReduFuse IR. We zien nu dat de planten onder deze coating beter in balans blijven. Bij grote hitte worden de stengels namelijk erg dun en zonder kracht. Onder ReduFuse IR gaat dat een stuk beter. We gebruiken geen beweegbare schermen; de coatings zijn voldoende in de lente. Bij de rassenkeuze moeten we wel rekening houden met de omstandigheden: sterk generatieve soorten zijn niet geschikt voor onze zomer."

Extra bescherming
Dit jaar heeft hij ReduFuse IR begin mei laten aanbrengen bij de gevoelige cherrytomaten. De trostomaten volgden een week later. Dat was later dan normaal vanwege de relatief donkere lente. Voorgaande jaren coatte hij al in april. Afhankelijk van het weer valt de beslissing wanneer de coating verwijderd moet worden. Dat is veelal midden augustus als er meer regen gaat vallen.

Hartje zomer is wel nog extra bescherming met spuitkrijt nodig. Dat wordt meestal één keer opgebracht over ReduFuse IR heen. De krijtlaag wordt in de loop van de zomer langzaam dunner door regenval.

De andere bedrijven van GreenCoop gebruiken ReduFuse of ReduFuse IR, in de zomer gecombineerd met spuitkrijt. De keuze voor het type coating is afhankelijk van het soort gewas – tomaat of komkommer – en ras of vruchttype.

Diffuus licht altijd goed
Diffuus licht verhoogt bij vrijwel elk gewas de productie en de kwaliteit. Dat komt door twee zaken: een efficiëntere verdeling van het licht waardoor in totaal meer fotosynthese plaatsvindt en een vermindering van lichtstress. Onder een diffuse coating wordt de zonnestraling zowel horizontaal als verticaal beter verdeeld. Er komen geen lichte en donkere plekken in de kas meer voor.

Daardoor krijgen de bovenste bladeren wat minder licht en de onderste meer. De bovenste zitten in het algemeen toch al aan hun maximale fotosynthese-capaciteit. Dus het is niet erg als ze wat minder krijgen. De bladeren in het midden en onderin het gewas kunnen echter wat extra licht goed gebruiken: zij gaan meer mee doen met de productie van suikers. Het overall resultaat is een hogere productie.
Ook belangrijk is dat er geen felle zonnige plekken voorkomen onder de diffuse coatings ReduFuse en ReduFuse IR. Juist deze vlekken zijn erg belastend voor het gewas. De bladeren sluiten daar tijdelijk hun fotosynthese. Het kan wel een kwartier duren voordat die weer op gang komt, ook als de zonnevlek weer snel verdwenen is.

Hittewering
Als er ook sprake is van hitte wordt de zaak anders. Dan kan het gewas het lichtniveau wel aan, maar krijgt het last van hittestress als de bladtemperatuur te hoog oploopt. Er ontstaan zogenaamde vrije radicalen die allerlei organellen in de cel beschadigen. Dat leidt in eerste instantie tot een verminderde kwaliteit en uiteindelijk tot permanente schade aan het gewas. In zulke gevallen is het belangrijk om de warmtestraling van de zon te weren. Dat kan met ReduFuse IR. Net als ReduHeat reflecteert deze coating selectief een deel van het zonnespectrum, namelijk het infrarood. Dit deel van de zonnestraling is niet nodig voor de fotosynthese, maar veroorzaakt wel opwarming van de plant en de kas. Wegschermen van het infrarood zorgt ervoor dat onder ReduFuse IR een hoog diffuus lichtniveau bruikbaar blijft voor de productie.

Voor meer informatie:
Mardenkro
www.redusystems.nl
info@mardenkro.com

Publicatiedatum: