Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onderzoek naar effect hoge natriumwaarden op tomatenteelt

"Hoe hoog mag natrium in recirculatiewater oplopen voordat het problemen geeft?"

Wat is de relatie tussen natrium en de plant? In het project 'Telen met toelating hoger natrium' wordt dit onderzocht en worden vier verschillende strategieën om met hogere natriumwaarden om te gaan ontwikkeld.

Zo worden onder andere de grenzen voor natrium in het wortelmilieu opnieuw geïnterpreteerd en aan de hand van teeltproeven geëvalueerd en gedemonstreerd. In 2017 is dit gebeurd voor de paprika, momenteel staat er een teelt met tomaat. Bij de proef met paprika bleken natriumwaarden tot 10 micromol geen problemen te geven. Uit het huidige onderzoek, dat nog tot eind oktober/begin november loopt, lijken ook natriumwaarden van 20 micromol niet of nauwelijks effect te hebben op de teelt. Alleen een lichte stijging van het aantal gevallen van neusrot lijkt zichtbaar te zijn.



Wim Voogt van Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw, vertelt in deze video over de nieuwste inzichten en onderzoeksresultaten over telen met toelating van hogere natriumgehaltes door het interpreteren van nieuwe natriumgrenzen. Naast effecten op de teelt wordt er ook gekeken naar de effecten van natrium op de houdbaarheid en de kwaliteit van de tomaat.

Het project maakt onderdeel uit van het overkoepelende PPS-project 'Voorkomen en bestrijden emissies kasteelten'.

Voor meer informatie:
Glastuinbouw Waterproof

www.glastuinbouwwaterproof.nl
water@ltoglaskracht.nl
Publicatiedatum: