Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage

Sla centraal op GPEC in Tokyo

Japan is het land van vers en goed eten. Geen land ter wereld waar zo veel aandacht wordt besteed aan goed en gezond voedsel. Groenten hebben een centrale positie op het bord en dat was vorige week duidelijk te merken op de GPEC tuinbouwvakbeurs in Japan. Xander van der Zande van DanDutch deed voor Groentennieuws verslag.



"De tweejaarlijkse beurs die voluit Greenhouse Horticulture & Plant Factory Exhibition Conference heet, groeit dit jaar met meer dan 40.000 bezoekers en wordt steeds professioneler. Traditionele kassen en zogenaamde 'plant factories' worden in één adem genoemd en beiden in Japan als tuinbouw bestempeld. Industrialiseren en verregaande automatisering van tuinbouw is het ideaal, om het harde werk en dure arbeid te minimaliseren. Soms slaan ze hier wat stappen over en vergeten ze dat een plant niet zomaar te robotiseren valt.

Het gewasonderhoud en het oogstproces van tomaten en paprika's blijft vooralsnog handwerk. De plant en de vrucht zijn uniek en nooit uniform. Daar schuilt de uitdaging. De Japanners ontwikkelen met oogstrobots voor tomaten, paprika's en aardbeien. Dit heeft een kans van slagen vanaf het moment dat de robot zelfstandig werkt, sneller en accurater is dan de mens. Hier gaat nog wel een decennia overheen verwacht ik zelf. Wetende dat in Nederland al zeker 30 jaar wordt geïnnoveerd met dergelijke automatisering."

 
De verbeteringen in Japan zijn realistischer vindbaar in intensieve teeltbegeleiding, klimaatbeheersing en energie oplossingen, zoals het bedrijf Takahiko Agro-Business sterk ontwikkelt.
 


"De teelt van gewassen waarbij minder onderhoud nodig is, zoals diverse sla- en kruidensoorten, kan veel eenvoudiger geautomatiseerd worden. De mogelijkheden hiervoor zie je duidelijk terug op de GPEC beurs. Tientallen bedrijven presenteren - soms zelfs meerlaagse - teeltsystemen voor deze gewassen.

Vanwege het moeilijke klimaat en de strenge voedseleisen wordt in verregaande stadiums ontwikkeld naar indoor teeltsystemen. Vaak zijn dit de vaste opstellingen waar nog veel beter een mobiel systeem kan worden toegepast, waarmee de arbeid tot een minimum wordt gebracht en de ruimte volledig wordt benut. In deze ontwikkeling willen de Europese bedrijven graag assisteren."

Diverse sterke combinaties van Japanse en Nederlandse bedrijven waren goed vertegenwoordigd op de beurs:
 


Tomita Technologies met VB Group en Priva.
 

Zen-noh met o.a. BOAL, Ridder, Grodan, Alweco en Van der Valk.
 

Ibiko Corporation met Codema.
 

Inochio Group met Hoogendoorn en Van der Knaap.
 

Daisen met KUBO.

In het Holland Paviljoen waren Rijk Zwaan, Enza Zaden, Certhon en Hollandweb vertegenwoordigd, waarbij Philips met haar eigen Japanse entiteit heeft geparticipeerd aan de GPEC.

Samen en lokaal ontwikkelen met de Japanse kwekers; daar zijn de bedrijven GreenSquare International en Gebroeders E&W Valstar sterk in. Zij hebben ook de beurs bezocht.

 
Seiwa Co. met Delphy en ReduSystems.

 
De landbouwraad van de Nederlandse ambassade heeft een centrale en verbindende rol. Zij organiseerden het Holland Paviljoen en een mooie receptie waarmee de verbinding van Nederlandse en Japanse bedrijven extra wordt gestimuleerd."

Xander van der Zande - DanDutcH
+31(0)650277510
xander@dandutch.com
www.dandutch.com

 
Publicatiedatum: